Ocena ze starego portalu: 4,57 / 7 oceny
Długo marynowane skrzydełka kurczaka usmażone na chrupko na głębokim oleju. Można serwować jako przekąskę, element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielne główne podane z ryżem jaśminowym.
Długo marynowane skrzydełka kurczaka usmażone na chrupko na głębokim oleju. Można serwować jako przekąskę, element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielne główne podane z ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 25 minut |
Czas oczekiwania | 24 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g skrzydełek kurczaka
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka ginu
Składniki
Marynata:
|
Sposób przygotowania
- Przeciąć skrzydełka na 3 części, końcówki odrzucić. Wymieszać składniki marynaty. Włożyć kurczaka do dużej miski, polać marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć, włożyć do lodówki i marynować 24 godz od czasu do czasu obracając aby skrzydełka lepiej wchłonęły marynatę.
- Wyjąć i dobrze osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać od razu.
Udostępnij ten przepis