Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego to pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa chińska surówka. Dodatek dużej ilości świeżych ziół to tajski element w tym przepisie. Dodatek przeźroczystego makaronu sojowego nadaje surówce oryginalnego wyglądu i przyjemnej, sprężystej konsystencji. Świetny, oryginalny dodatek do dań głównych orientalnych i rodzimych.
MARCHEWKA Z MAKARONEM SOJOWYM
Podobny przepis z mniejszą ilością składników w typowym chińskim wykonaniu znajdziecie tutaj Marchewka z makaronem sojowym.Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 4 szt. marchewki
- 3 szt. rzodkiewki
- 50 g makaronu sojowego lub
- 50 g makaronu z manioku
Sos:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka czosnku posiekanego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
Do podania:
- 1/2 pęczka świeżej kolendry posiekanej
- 2 łyżki świeżego koperku posiekanego
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Składniki
Sos:
Do podania:
|
Sposób przygotowania
- Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania i tniemy nożyczkami na mniejsze kawałki.
- Warzywa ścieramy na grubej tarce. Wszystkie składniki sosu łączymy w miseczce. Zioła siekamy.
Udostępnij ten przepis