Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego
Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego to pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa chińska surówka. Dodatek dużej ilości świeżych ziół to tajski element w tym przepisie. Dodatek przeźroczystego makaronu sojowego nadaje surówce oryginalnego wyglądu i przyjemnej, sprężystej konsystencji. Świetny, oryginalny dodatek do dań głównych orientalnych i rodzimych.

MARCHEWKA Z MAKARONEM SOJOWYM

Podobny przepis z mniejszą ilością składników w typowym chińskim wykonaniu znajdziecie tutaj Marchewka z makaronem sojowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.07.2019
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Składniki
Sos:
Do podania:
  • 1/2pęczka świeżej kolendryposiekanej
  • 2łyżki świeżego koperkuposiekanego
  • 2łyżki natki pietruszkiposiekanej
  • 2łyżki sezamu białegouprażonego na suchej patelni
Sposób przygotowania
  1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania i tniemy nożyczkami na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa ścieramy na grubej tarce. Wszystkie składniki sosu łączymy w miseczce. Zioła siekamy.
  3. Mieszamy starte warzywa z połową ziół i przygotowanym sosem. Odstawiamy do przegryzienia na 15 minut. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.