Przepis na Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym (by Magda Klimczak)
Kuchnię azjatycką pokochałam m.in. za to, że tak łatwo jest mi ją zaadoptować do naszych rodzimych gustów i składników. Lubimy kurczaka, lubimy kluseczki i świeże zioła. Ta tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym może nam przypominać kuchnię włoską: jest makaron i bazylia, ale kiedy spróbujecie tego delikatnego makaronu w słodko - słonym sosie, przeniesiecie się w orientalne klimaty! Smacznego!
To pierwszy przepis Magdy Klimczak na naszej stronie, od teraz regularnie raz w tygodniu będziemy publikować 1 danie przygotowane specjalnie przez Magdę dla naszego serwisu. A tutaj kilka słów o Magdzie.
To pierwszy przepis Magdy Klimczak na naszej stronie, od teraz regularnie raz w tygodniu będziemy publikować 1 danie przygotowane specjalnie przez Magdę dla naszego serwisu. A tutaj kilka słów o Magdzie.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. piersi kurczaka 200-250g
- trochę oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łodyżka trawy cytrynowej pokrojonej w cieniutkie plasterki
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego tajskiego lub innego jasnego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 2 łyzki oleju sezamowego
Makaron:
- 250 g makaronu ryżowego nitki
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego tajskiego lub innego jasnego
Zioła / dodatki:
- pęczek świeżej mięty porwanej ręką
- pęczek świeżej bazylii (najlepiej odmiany tajskiej), porwanej ręką
- 2 szt. cebuli dymki (sam szczypior), posiekanej
- 1 łyżeczka sezamu czarnego
- 1 szt. papryczki chili świeżej, ostateczne z zalewy
Składniki
Marynata:
Makaron:
Zioła / dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki marynaty łączymy. Pierś kurczaka przekrawamy na pół, delikatnie rozklepujemy ręką i marynujemy min. 1 godzinę.
- Pierś przekładamy wraz z marynatą na patelnie i smażymy 4-5 min z każdej strony, aż marynata stanie się gęsta i oblepi mięso. Przekładamy na talerz.
- MAKARON: Mleko kokosowe łączymy z sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem trzcinowym i sosem sojowym.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania, odsączamy. Wrzucamy na patelnię, dodajemy sos z mleka kokosowego, delikatnie podgrzewamy.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1566)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (10)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz