Przepis na Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym (by Magda Klimczak)
Kuchnię azjatycką pokochałam m.in. za to, że tak łatwo jest mi ją zaadoptować do naszych rodzimych gustów i składników. Lubimy kurczaka, lubimy kluseczki i świeże zioła. Ta tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym może nam przypominać kuchnię włoską: jest makaron i bazylia, ale kiedy spróbujecie tego delikatnego makaronu w słodko - słonym sosie, przeniesiecie się w orientalne klimaty! Smacznego!
To pierwszy przepis Magdy Klimczak na naszej stronie, od teraz regularnie raz w tygodniu będziemy publikować 1 danie przygotowane specjalnie przez Magdę dla naszego serwisu. A tutaj kilka słów o Magdzie.
To pierwszy przepis Magdy Klimczak na naszej stronie, od teraz regularnie raz w tygodniu będziemy publikować 1 danie przygotowane specjalnie przez Magdę dla naszego serwisu. A tutaj kilka słów o Magdzie.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. piersi kurczaka 200-250g
- trochę oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łodyżka trawy cytrynowej pokrojonej w cieniutkie plasterki
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego tajskiego lub innego jasnego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 2 łyzki oleju sezamowego
Makaron:
- 250 g makaronu ryżowego nitki
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego tajskiego lub innego jasnego
Zioła / dodatki:
- pęczek świeżej mięty porwanej ręką
- pęczek świeżej bazylii porwanej ręką
- 2 szt. cebuli dymki (sam szczypior), posiekanej
- 1 łyżeczka sezamu czarnego
- 1 szt. papryczki chili świeżej lub z zalewy
Składniki
Marynata:
Makaron:
Zioła / dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki marynaty łączymy. Pierś kurczaka przekrawamy na pół, delikatnie rozklepujemy ręką i marynujemy min. 1 godzinę.
- Pierś przekładamy wraz z marynatą na patelnie i smażymy 4-5 min z każdej strony, aż marynata stanie się gęsta i oblepi mięso. Przekładamy na talerz.
- MAKARON: Mleko kokosowe łączymy z sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem trzcinowym i sosem sojowym.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania, odsączamy. Wrzucamy na patelnię, dodajemy sos z mleka kokosowego, delikatnie podgrzewamy.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz