Przepis na Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym (by Magda Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym
Kuchnię azjatycką pokochałam m.in. za to, że tak łatwo jest mi ją zaadoptować do naszych rodzimych gustów i składników. Lubimy kurczaka, lubimy kluseczki i świeże zioła. Ta tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym może nam przypominać kuchnię włoską: jest makaron i bazylia, ale kiedy spróbujecie tego delikatnego makaronu w słodko - słonym sosie, przeniesiecie się w orientalne klimaty! Smacznego!

To pierwszy przepis Magdy Klimczak na naszej stronie, od teraz regularnie raz w tygodniu będziemy publikować 1 danie przygotowane specjalnie przez Magdę dla naszego serwisu. A tutaj kilka słów o Magdzie.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sałatki
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Makaron:
Zioła / dodatki:
  • pęczek świeżej mięty porwanej ręką
  • pęczek świeżej bazylii (najlepiej odmiany tajskiej), porwanej ręką
  • 2 szt. cebuli dymki (sam szczypior), posiekanej
  • 1 łyżeczka sezamu czarnego
  • 1 szt. papryczki chili świeżej, ostateczne z zalewy
Rodzaj dania Sałatki
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Makaron:
Zioła / dodatki:
  • pęczek świeżej mięty porwanej ręką
  • pęczek świeżej bazylii (najlepiej odmiany tajskiej), porwanej ręką
  • 2 szt. cebuli dymki (sam szczypior), posiekanej
  • 1 łyżeczka sezamu czarnego
  • 1 szt. papryczki chili świeżej, ostateczne z zalewy
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki marynaty łączymy. Pierś kurczaka przekrawamy na pół, delikatnie rozklepujemy ręką i marynujemy min. 1 godzinę.
  2. Pierś przekładamy wraz z marynatą na patelnie i smażymy 4-5 min z każdej strony, aż marynata stanie się gęsta i oblepi mięso. Przekładamy na talerz.
  3. MAKARON: Mleko kokosowe łączymy z sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem trzcinowym i sosem sojowym.
  4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania, odsączamy. Wrzucamy na patelnię, dodajemy sos z mleka kokosowego, delikatnie podgrzewamy.
  5. Na dno miski wykładamy porwane zioła: bazylię tajską i miętę, wykładamy makaron w sosie i kurczaka*, posypujemy dymką, chili i sezamem.

    *Kurczaka podajemy w całości lub tniemy w kawałki (według gustu).
    Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.