Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców
Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców to sałatka, którą możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Porwane listki sałaty zamknąć w plastikowym pojemniku a sos osobno w słoiczku. Przed samym podaniem połączyć składniki i posypać orzechami. Stosować jako dodatek do dania głównego lub jako lekką przekąskę.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

26.02.2021
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Składniki
  • 1szt. sałaty rzymskiejlub sałaty lodowej
  • 1/2szt. zielonego ogórka(długi)
  • kilkaszt. cebulekmałych (najlepsze z cebuli dymki)
  • garść orzechów nerkowca
  • 1łyżka świeżej miętylistki porwać na małe kawałki
Sos:
Sposób przygotowania
  1. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni, następnie posiekać w duże kawałki.
  2. Porwać ręką listki sałaty i przełożyć do dużej miski.
  3. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić ogórek w cienkie, długie plastry i dodać do sałaty.
  4. Cebulkę pokroić w ukośne plasterki i wsypać do miski.
  5. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i polać sałatkę. Przy pomocy pałeczek lub 2 widelców wymieszać sałatę tak, aby wszystkie listki pokryły się sosem.
  6. Pod koniec posypać orzechami nerkowca i listkami świeżej mięty.