Tempura / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Tempura to klasyczna japońska przekąska, owoce morza i warzywa smażone w cieście. Polecam także groch cukrowy, fasolkę szparagową oraz plastry cukinii! Świetnie nadają się do tempury!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

26.02.2021
Porcje Czas przygotowania
4osoby 35minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 35minut
Składniki
  • 1szt. kalmarówduży
  • 8szt. krewetek Black Tigerlub tuszek małych rybek, oczyszczonych
  • 4szt. grzybówprawdziwków świeżych lub suszonych, ew. duże pieczarki
  • 12gałazek natki pietruszki
  • 2szt. papryki czerwonejlub w innym kolorze
  • trochę oleju do smażenia
Ciasto:
  • 100g mąki pszennej
  • 1szt. jajkaplus tyle wody, żeby miało taką samą objętość jak mąka
Sos:
Dodatki do sosu:
  • trochę szczypiorkuposiekanego
  • trochę soku z limonkilub cytryny
  • trochę soli
  • trochę białej rzodkwistartej
  • trochę świeżego imbirustartego
Sposób przygotowania
  1. Przygotować sos: ogrzać mirin, wlać sos sojowy i bulion, wrzucić rybę, krótko zagotować i przecedzić przez muślin (gazę).
  2. Kalmara oczyścić, usuwając długą ość i wszystkie błony, odciąć macki, umyć, rozkroić go na pół, rozpłaszczyć, pokroić na kawałki wielkości 3×8 cm. Rybki sprawić nie odcinając ogona, przekroić na pół pionowo – przez grzbiet do brzucha, wyjąć kręgosłup, umyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na 1cm paski. Pietruszkę umyć i związać łodygami w kępki po trzy. Grzyby oczyścić i przekroić wzdłuż z trzonkiem na pół.
  3. Jajko rozbełtać z wodą, wsypać mąkę i rozmieszać widelcem niezbyt dokładnie (nie starając się likwidować małych grudek ani całkowicie “zatopić” mąki).
  4. Rozgrzać olej w głębokim naczyniu, jak do smażenia pączków. Zanurzać (najlepiej długimi pałeczkami) kolejne składniki do ciasta i smażyć na lekko złoty kolor, wyjmować i przekładać albo na siatkę do osączania, albo na cedzak wyłożony ręcznikim kuchennym. Ułożyć na talerzu.
  5. Osobno, na małych talerzykach podać dodatki do sosu i sos – indywidualnie, w małych czareczkach. Potrawę je się zasadniczo pałeczkami, biorąc po kolei każdy jej kawałek i zanurzając go przed jedzeniem w sosie, do którego wrzuca się – wedle własnego gustu, podane dodatki.