Przepis na Tempura z dorsza w sosie mango
Tempura z dorsza w sosie mango to danie z chrupiącej ryby w słodko-słonym sosie. W odróżnieniu od tradycyjnej tempury, którą serwuje się z sosami do maczania, w tym daniu panierowane kawałki ryby łączone są z sosem. Sos mango najlepiej jest przygotować ze świeżego owocu, który ma naturalny kwasek. Jeżeli używacie mango z puszki to sos będzie słodszy dlatego lepiej ograniczyć lub w ogóle zrezygnować z dodatku cukru. Tak przygotowana tempura stanowi danie główne i należny ją serwować z gotowanym ryżem. Jako, że jest to łagodne danie o słodkim smaku świetnie komponuje się z ostrą i wytrawną kimchi z kapusty.
JAPOŃSKA TEMPURA
Tempura to popularne japońskie danie: kawałki ryb, owoców morza, warzyw panierowane w chrupiącej panierce na głębokim oleju. Podaje się ją z ryżem, jako dodatek do dań lub jako przekąskę z sosami do maczania. Tempura z dorsza w sosie mango jest daniem nietypowym ponieważ panierowana ryba łączona jest z sosem przed podaniem. Można powiedzieć, że jest to japońskie danie przyrządzone na sposób chiński.Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 350 g filetu z dorsza
Ciasto tempura:
- 3/4 szklanki mąki do tempury
- 1 szklanka wody zimnej
- 1 szt. jajka
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Sos:
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki pulpy z mango (rozgnieść kawałki owocu)
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki cukru palmowego (dodaj na koniec po spróbowaniu sosu)
Dodatki:
- sezam czarny do posypania dania
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- kimchi z kapusty
Składniki
Ciasto tempura:
Sos:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Dorsza kroimy na kawałki mniej więcej 3x3cm, maczamy w tempurze i smażymy na głębokim oleju. Po smażeniu osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
- W woku podgrzewamy masło dodajemy pulpę z mango, imbir, sos rybny, chilli i mieszamy. Jeżeli używasz mango z puszki jest ono dużo słodsze dlatego uważaj z dodawaniem cukru żeby nie przesłodzić - spróbuj najpierw sos i dopiero dodaj (lub nie) cukier. Po dodaniu cukru wymieszaj sos i podgrzej.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz