Przejdź do treści

Tempura z dorsza w sosie mango

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tempura z dorsza w sosie mango
Tempura z dorsza w sosie mango to danie z chrupiącej ryby w słodko-słonym sosie. W odróżnieniu od tradycyjnej tempury, którą serwuje się z sosami do maczania, w tym daniu panierowane kawałki ryby łączone są z sosem. Sos mango najlepiej jest przygotować ze świeżego owocu, który ma naturalny kwasek. Jeżeli używacie mango z puszki to sos będzie słodszy dlatego lepiej ograniczyć lub w ogóle zrezygnować z dodatku cukru. Tak przygotowana tempura stanowi danie główne i należny ją serwować z gotowanym ryżem. Jako, że jest to łagodne danie o słodkim smaku świetnie komponuje się z ostrą i wytrawną kimchi z kapusty.

JAPOŃSKA TEMPURA
Tempura to popularne japońskie danie: kawałki ryb, owoców morza, warzyw panierowane w chrupiącej panierce na głębokim oleju. Podaje się ją z ryżem, jako dodatek do dań lub jako przekąskę z sosami do maczania. Tempura z dorsza w sosie mango jest daniem nietypowym ponieważ panierowana ryba łączona jest z sosem przed podaniem. Można powiedzieć, że jest to japońskie danie przyrządzone na sposób chiński.
Głosów: 5
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 350 g filetu z dorsza
Ciasto tempura:
Sos:
Dodatki:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 350 g filetu z dorsza
Ciasto tempura:
Sos:
Dodatki:
Głosów: 5
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Dorsza kroimy na kawałki mniej więcej 3x3cm, maczamy w tempurze i smażymy na głębokim oleju. Po smażeniu osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
  2. W woku podgrzewamy masło dodajemy pulpę z mango, imbir, sos rybny, chilli i mieszamy. Jeżeli używasz mango z puszki jest ono dużo słodsze dlatego uważaj z dodawaniem cukru żeby nie przesłodzić - spróbuj najpierw sos i dopiero dodaj (lub nie) cukier. Po dodaniu cukru wymieszaj sos i podgrzej.
  3. Dodaj do sosu usmażoną rybę, wymieszaj i podgrzej. Danie podajemy posypane czarnym sezamem z dodatkiem gotowanego japońskiego ryżu.
    Tempura z dorsza w sosie mango
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *