Przepis na Tempura z dorsza w sosie mango
Tempura z dorsza w sosie mango to danie z chrupiącej ryby w słodko-słonym sosie. W odróżnieniu od tradycyjnej tempury, którą serwuje się z sosami do maczania, w tym daniu panierowane kawałki ryby łączone są z sosem. Sos mango najlepiej jest przygotować ze świeżego owocu, który ma naturalny kwasek. Jeżeli używacie mango z puszki to sos będzie słodszy dlatego lepiej ograniczyć lub w ogóle zrezygnować z dodatku cukru. Tak przygotowana tempura stanowi danie główne i należny ją serwować z gotowanym ryżem. Jako, że jest to łagodne danie o słodkim smaku świetnie komponuje się z ostrą i wytrawną kimchi z kapusty.
JAPOŃSKA TEMPURA
Tempura to popularne japońskie danie: kawałki ryb, owoców morza, warzyw panierowane w chrupiącej panierce na głębokim oleju. Podaje się ją z ryżem, jako dodatek do dań lub jako przekąskę z sosami do maczania. Tempura z dorsza w sosie mango jest daniem nietypowym ponieważ panierowana ryba łączona jest z sosem przed podaniem. Można powiedzieć, że jest to japońskie danie przyrządzone na sposób chiński.Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 350 g filetu z dorsza
Ciasto tempura:
- 3/4 szklanki mąki do tempury
- 1 szklanka wody zimnej
- 1 szt. jajka
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Sos:
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki pulpy z mango (rozgnieść kawałki owocu)
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki cukru palmowego (dodaj na koniec po spróbowaniu sosu)
Dodatki:
- sezam czarny do posypania dania
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- kimchi z kapusty
Składniki
Ciasto tempura:
Sos:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Dorsza kroimy na kawałki mniej więcej 3x3cm, maczamy w tempurze i smażymy na głębokim oleju. Po smażeniu osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
- W woku podgrzewamy masło dodajemy pulpę z mango, imbir, sos rybny, chilli i mieszamy. Jeżeli używasz mango z puszki jest ono dużo słodsze dlatego uważaj z dodawaniem cukru żeby nie przesłodzić - spróbuj najpierw sos i dopiero dodaj (lub nie) cukier. Po dodaniu cukru wymieszaj sos i podgrzej.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (16)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz