Tofu grillowane po koreańsku (by Magda Klimczak)
Tofu grillowane po koreańsku to inspirowane kuchnią koreańską danie wegetariańskie. W daniu tym Magda użyła duża ilość mojej ulubionej koreańskie pasty chili Gochujang, a to gwarantuje, że będzie ostre i bardzo smaczne. Dzięki dodatkowi mirinu i miodu potrawa uzyskuje ciekawy ostro-słodki smak. Tofu po koreańsku możemy grillować a także upiec w piekarniku (wersja obiadowa).

Tofu grillowane po koreańsku – grill w wersji wege

Grill w wersji wege to nadal w naszym mięsożernym kraju nie lada wyzwanie. Oprócz pysznych warzyw, możemy też grillować różnego rodzaju sery. Ja dla odmiany proponuję danie z tofu. Do przygotowania tej potrawy najlepsze jest zwarte tofu. Możemy także uzyć miękkiego tofu ale przed zamarynowaniem polecam je odsączyć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody. Tofu w moim daniu stanowi kontrapunkt dla chrupiących szparagów w panierce, ale równie dobre będzie podane jako danie główne np. z kimchi lub marynowanymi nowalijkami.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.02.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 8godzin
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 8godzin
Składniki
Marynata:
Sos:
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Tofu kroimy w plastry, obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
  2. Na papier do pieczenia wykładamy tofu, smarujemy je dokładnie marynatą i pieczemy przez ok. 20 min w piekarniku nastawionym na 180°C ewentualnie grillujemy ułożone na tacce przez kilkanaście minut.
  3. Majonez i pastę gochujang mieszamy w miseczce i podajemy jako dodatek do grillowanego tofu. Danie możemy podać ze szparagami panierowanymi w panko (na zdjęciu) lub sałatką z ogórka. Może być także zaserwowane jako jedno z kilku dań przyjęcia grillowego. Pycha!