Przepis na Tofu z mieloną wieprzowiną Mapo Tofu
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Tofu z mieloną wieprzowiną (Mapo Tofu) to słynne chińskie danie z prowincji Syczuan znane na całym świecie. W oryginalnym wydaniu jest bardzo ostre, dla typowego polskiego podniebienia zbyt ostre, dlatego w zależności od gustu należy dodać od 1/2 do 3 łyżeczek sosu chili. Do wykonania tej potrawy użyliśmy miękkiego tofu o jedwabistej konsystencji, jednak równie dobrze nadaje się tofu zwarte. Tofu jest praktycznie bez smaku ale to należy przyjąć jako zaletę gdyż zanurzone w sosach i przyprawach chłonie ich aromaty i „budzi się do życia”. Ma także mnóstwo walorów odżywczych, posiada lekkostrawne białko, wysoką zawartość wapnia, potasu i magnezu, obniża poziom cholesterolu i jest niskokaloryczne.
Tofu z mieloną wieprzowiną (Mapo Tofu) to słynne chińskie danie z prowincji Syczuan znane na całym świecie. W oryginalnym wydaniu jest bardzo ostre, dla typowego polskiego podniebienia zbyt ostre, dlatego w zależności od gustu należy dodać od 1/2 do 3 łyżeczek sosu chili. Do wykonania tej potrawy użyliśmy miękkiego tofu o jedwabistej konsystencji, jednak równie dobrze nadaje się tofu zwarte. Tofu jest praktycznie bez smaku ale to należy przyjąć jako zaletę gdyż zanurzone w sosach i przyprawach chłonie ich aromaty i „budzi się do życia”. Ma także mnóstwo walorów odżywczych, posiada lekkostrawne białko, wysoką zawartość wapnia, potasu i magnezu, obniża poziom cholesterolu i jest niskokaloryczne.
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 paczka tofu zwartego lub tofu miękkiego
- 3 łyżki oleju arachidowego do smażenia
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 3 cm świeżego imbiru pociętego w zapałkę
- 1 łyżka fermentowanej czarnej fasoli
- 3 łyżeczki sosu chili Sriracha lub mniej według gustu
- 3/4 szklanki wody
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, pokrojony w ukośne kawałki
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego zmiażdżonego
- garść świeżej kolendry
Sos:
- 4 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzać wok i wlać olej, jak zacznie dymić wrzucić wieprzowinę. Smażyć mieszając przez 3 minuty, rozdzielać łopatką kawałki mięsa. Po usmażeniu przełożyć mięso na talerz.
- Zmniejszyć nieco ogień i dodać do woka czosnek, imbir, czarną fasolę i sos chili. Smażyć przez 2 min. cały czas mieszając.
- Dodać usmażoną wcześniej wieprzowinę w raz z przygotowanym sosem.
- Całość dokładnie wymieszać i po minucie dodać wodę.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz