Przepis na Tofu z mieloną wieprzowiną Mapo Tofu
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Tofu z mieloną wieprzowiną (Mapo Tofu) to słynne chińskie danie z prowincji Syczuan znane na całym świecie. W oryginalnym wydaniu jest bardzo ostre, dla typowego polskiego podniebienia zbyt ostre, dlatego w zależności od gustu należy dodać od 1/2 do 3 łyżeczek sosu chili. Do wykonania tej potrawy użyliśmy miękkiego tofu o jedwabistej konsystencji, jednak równie dobrze nadaje się tofu zwarte. Tofu jest praktycznie bez smaku ale to należy przyjąć jako zaletę gdyż zanurzone w sosach i przyprawach chłonie ich aromaty i „budzi się do życia”. Ma także mnóstwo walorów odżywczych, posiada lekkostrawne białko, wysoką zawartość wapnia, potasu i magnezu, obniża poziom cholesterolu i jest niskokaloryczne.
Tofu z mieloną wieprzowiną (Mapo Tofu) to słynne chińskie danie z prowincji Syczuan znane na całym świecie. W oryginalnym wydaniu jest bardzo ostre, dla typowego polskiego podniebienia zbyt ostre, dlatego w zależności od gustu należy dodać od 1/2 do 3 łyżeczek sosu chili. Do wykonania tej potrawy użyliśmy miękkiego tofu o jedwabistej konsystencji, jednak równie dobrze nadaje się tofu zwarte. Tofu jest praktycznie bez smaku ale to należy przyjąć jako zaletę gdyż zanurzone w sosach i przyprawach chłonie ich aromaty i „budzi się do życia”. Ma także mnóstwo walorów odżywczych, posiada lekkostrawne białko, wysoką zawartość wapnia, potasu i magnezu, obniża poziom cholesterolu i jest niskokaloryczne.
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 paczka tofu zwartego lub tofu miękkiego
- 3 łyżki oleju arachidowego do smażenia
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 3 cm świeżego imbiru pociętego w zapałkę
- 1 łyżka fermentowanej czarnej fasoli
- 3 łyżeczki sosu chili Sriracha lub mniej według gustu
- 3/4 szklanki wody
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, pokrojony w ukośne kawałki
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego zmiażdżonego
- garść świeżej kolendry
Sos:
- 4 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzać wok i wlać olej, jak zacznie dymić wrzucić wieprzowinę. Smażyć mieszając przez 3 minuty, rozdzielać łopatką kawałki mięsa. Po usmażeniu przełożyć mięso na talerz.
- Zmniejszyć nieco ogień i dodać do woka czosnek, imbir, czarną fasolę i sos chili. Smażyć przez 2 min. cały czas mieszając.
- Dodać usmażoną wcześniej wieprzowinę w raz z przygotowanym sosem.
- Całość dokładnie wymieszać i po minucie dodać wodę.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz