Tofu z sosem z czarnej fasoli
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny
To pierwsze danie z tofu jakie dodałem. Nie znaczy to, że nie próbowałem nigdy wcześniej dań z tofu. Próbowałem kilka razy, ale niestety tofu polskiej produkcji, które mogłem kupić w hipermarketach (nie podam producenta, żeby nie robić antyreklamy) jest niezbyt zjadliwe. Przygotowałem wcześniej kilka potraw z polskiego tofu ale nie przeszły “testu stołowego”, smakowały jak kawałki tynku, niezależnie od tego jak były przyprawione. Kiedy jednak kupiłem prawdziwe tofu w chińskim sklepiku w Warszawie dopiero zrozumiałem co to znaczy dobre tofu. Tofu praktycznie nie ma własnego smaku tylko nabiera smaku dodanego sosu, musi być jednak dostatecznie długo w nim gotowane (sęk w tym, że polskie tofu nie za bardzo chce złapać jakikolwiek smak). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
  • 1paczka tofu zwartego(ok. 300 gram)
  • 1szt. cebuli dymkicebulka i szczypior, grubo posiekane
  • 2ząbki czosnkuwyciśniętego
  • 1/2szklanki bulionudrobiowego lub warzywnego
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanejwymieszanej z 1 łyżeczka wody
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Tofu pociąć w 1cm kostkę. Wymieszać składniki sosu.
  2. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko cebulę i czosnek
  3. Dodać tofu, delikatnie mieszając żeby nie rozkruszyć tofu, smażyć 30 sek. Dodać sos, wymieszać. Wlać bulion, wymieszać i gotować na niewielkim ogniu ok. 5min (aż tofu dobrze wchłonie sos).
  4. Dodać mąkę ziemniaczaną z wodą, wymieszać, zwiększyć ogień i gotować, aż sos zgęstnieje. Danie gotowe.