Wątróbka smażona z mango
Wątróbka smażona z mango to usmażona w woku wątróbka z dodatkiem kwaskowego mango i dymki. Potrawa łatwa w przygotowaniu a jednocześnie oryginalna smakowo. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.06.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
  • 1/2kg wątróbki drobiowej
  • 3łyżki mąki pszennej
  • 1szt. mangośrednio dojrzałego
  • 1łyżka masła
  • 2łyżki oleju arachidowego
  • 2łyżeczki soku z limonki
  • sóldo smaku
  • pieprzdo smaku
  • 3szt. cebulki dymkisam szczypior
Dodatkowo:
Sposób przygotowania
  1. Wątróbkę umyć w zimnej wodzie i bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć mąką a jej nadmiar strząsnąć.
  2. Mango obrać ze skóry i pokroić w sporej wielkości kostkę. Dymkę pokroić w 1cm kawałki.
  3. Rozgrzać olej i masło w woku i wrzucić wątróbkę. Smażyć kawałki z każdej strony po 3 minuty.
  4. Dołożyć mango i sok z limonki. Po trzech minutach smażenia doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną dymkę i podawać natychmiast.
  5. Jako dodatek można zaserwować ryż jaśminowy lub makaron mie polany ostrym sosem chili.