Przepis na Wieprzowina w słodko-ostrym sosie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wieprzowina w słodko-ostrym sosie
Ocena ze starego portalu: 4,82 / 11 ocen
Wieprzowina w słodko-ostrym sosie to potrawa o bardzo wyraźnym, mocnym smaku. Osobiście preferuję polędwiczkę wieprzową, uważam, że jest to najlepszy, najdelikatniejszy gatunek mięsa i do większość potraw z wieprzowiny używam właśnie polędwiczki. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 szt. jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
Dodatek:
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 szt. jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, marynować mięso przez 1/2 h.
    Wieprzowina w słodko-ostrym sosie
  2. W tym czasie sparzyć wrzątkiem pomidory przeznaczone na sos, obrać je następnie ze skórki i wyciąć nasady ogonków. Pomidory przekroić na pół, usunąć pestki i drobno pokroić. Oczyścić paprykę, umyć i pokroić w drobną kostkę. Obrać ze skórki owoce liczi, pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić ananasa. Imbir obrać i drobno posiekać.
    Wieprzowina w słodko-ostrym sosie
  3. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i stale mieszając, krótko przesmażyć na nim najpierw imbir, później warzywa. Dodać owoce, cukier, ocet, sos sojowy i 1 szklankę wody. Zagotować wszystko i potrzymać na małym ogniu jeszcze przez 5 minut
    Wieprzowina w słodko-ostrym sosie
  4. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 4 łyżkami wody. Sos przyprawić sosem chili, pieprzem i solą. Dodać rozmieszaną mąkę kukurydzianą, sos, jeszcze raz zagotować i potrzymać w cieple (na minimalnym ogniu).
    Wieprzowina w słodko-ostrym sosie
  5. Mąkę, jajko i sól wymieszać z 1/2 szklanki wody na gładkie ciasto. Mięso wyjąć z marynaty, dobrze osaczyć i obtaczać w cieście. W woku rozgrzać sporą ilość oleju i porcjami usmażyć w nim kawałki mięsa.
    Wieprzowina w słodko-ostrym sosie
  6. Kostki mięsa krótko przed serwowaniem polać gorącym sosem lub podać oddzielnie mięso i sos.
    Wieprzowina w słodko-ostrym sosie
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.