Wietnamska aromatyczna smażona wołowina
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Wietnamska aromatyczna smażona wołowina to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, aromatyczna potrawa charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej. Przyprawy tj anyż, cynamon i kardamon nadają jej korzennego smaku, chili pikantności a prażone płatki migdałów chrupkości. Należy jednak odpowiednio wybrać/przygotować mięso – jeśli mamy polędwicę wołową (niestety jest bardzo droga) sprawa jest prosta, mięso z pewnością będzie miękkie. Natomiast inne kawałki wołowiny wymagają drobnego pokrojenia (koniecznie w poprzek włókien) i wcześniejszego zamarynowania aby skruszały.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

05.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
Marynata (opcjonalnie)
Składniki
  • 600g wołowinypokrojonej w cienkie paseczki
  • 1szt. cebuliśredniej, pokrojonej w ćwierćtalarki
  • 3ząbki czosnku zmiażdżone lub 2 łyżeczki pasty z czosnku
  • 1szt. papryczki chiliświeżej lub z zalewy, drobno pokrojonej
  • 10cm trawy cytrynowejświeżej lub z zalewy, drobno pokrojonej
  • 1szt. anyżu gwiazdkowatego
  • 1laska kory cynamonu
  • 2-3strączki kardamonu zielonegowyłuskanego
  • 250g fasolki szparagowejświeżej lub mrożonej, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 1/2szklanki świeżej kolendry
  • 1/2szklanki migdałóww płatkach, uprażonych na patelni
  • 3łyżki oleju arachidowegodo smażenia
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Przygotować składniki.
  2. Wołowinę pociąć w cieniutkie paski. Najlepiej jest ją lekko zamrozić, nastepnie pociąć w cieniutkie plasterki.
  3. Następnie każdy plasterek pociąć w cieniutkie paski.
  4. Przygotować marynatę i włożyć drobno pokrojone mięso.
  5. Rozgrzać wok i wlać 2 łyżki oleju. Wołowinę należy smażyć w 2 partiach, szybko mieszając, aż zmieni kolor. Przełożyć usmażone mięso na półmisek, przykryć.
  6. Wok osuszyć i ponownie rozgrzać nieco oleju. Smażyć cebulę, mieszając, aż zmięknie a następnie dodać czosnek, chili, trawę cytrynową. Smażyć kilkanaście sekund i dodać przyprawy – anyż, cynamon i kardamon a następnie fasolkę. Smażyć kilka minut, aż fasolka zmięknie.
  7. Następnie dodać mięso i wlać sos. Zamieszać i podgrzać, cały czas mieszając. Na końcu posypać całość kolendrą i płatkami , wymieszać.
  8. Przed podaniem usunąć korę cynamonu i anyż. Można udekorować gałązką kolendry. Dobrze smakuje w towarzystwie makaronu ryżowego. Smacznego!