Wołowina curry z warzywami
Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen
Wołowina curry z warzywami to danie, które bardzo dobrze smakuje także w wersji wegetariańskiej bez mięsa. Warto wtedy zwiększyć różnorodność warzyw. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.02.2020
Porcje Czas przygotowania
3osoby 1godzina
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 1godzina
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
  • 250g wołowinymiękkiej (polędwica, rosftbef, antrykot)
  • 2szt. ziemniakówdużych, pociętych w zapałkę
  • 1szt. marchewkidużej, pociętej w zapałkę
  • 1szt. cebulidużej, pociętej w kostkę
  • 1łyżka przyprawy curry
  • 1łyżeczka cukru
  • 4łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w cienkie plasterki, następnie w słupki o długości i grubości zapałki (mięso tnie się najłatwiej gdy jest lekko zamrożone).
  2. Składniki marynaty połączyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min. Jeżeli robimy wersję bezmięsną marynatę należy użyć jako sos do warzyw.
  3. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w słupki grubości zapałki, cebulę w kostkę.
  4. Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Przesmażyć krótko cebulę, dodać curry, wymieszać. Dodać marchew i ziemniaki, a następnie smażyć mieszając prze 30 sek. Zalać wszystko 1/4 litra wody, dodać cukier i sól, wymieszać. (Dodać marynatę). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. Przełożyć na talerz, trzymać w cieple. W wersji wegetariańskiej danie jest już gotowe.
  5. Wok wymyć, osuszyć. Rozgrzać 2 łyżki oleju. Mieszając usmażyć mięso, aż straci czerwony kolor (ok. 1 1/2 min), dodać warzywa, wymieszać , jeszcze raz zagotować. Danie gotowe.