Wołowina ostrygowa stir-fry
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Wołowina ostrygowa stir-fry to klasyczne, błyskawiczne danie stir-fry, delikatna wołowina doprawiona do smaku sosem ostrygowym. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.04.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Czas oczekiwania
15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Czas oczekiwania
15minut
Składniki
  • 400g polędwicy wołowejewentualnie rosftbef lub antrykot
  • 2szt. cebuli dymkisam szczypior, pocięty w 3 cm kawałki
  • 3łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Wołowinę pociąć w bardzo cienkie plasterki o rozmiarach 2,5×5 cm (najłatwiej jest to zrobić, gdy wołowina jest lekko zamrożona).
  2. Wymieszać składniki marynaty, zalać wołowinę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.
  3. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko dymkę. Wyjąć na talerz.
  4. Rozgrzać ponownie 2 łyżki oleju, włożyć wołowinę i smażyć mieszając aż zmieni kolor.
  5. Dodać dymkę i sos, wymieszać i smażyć krótko aż sos zgęstnieje i pokryje kawałki wołowiny. Danie gotowe.