Wołowina pikantna z marchewką
Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen
Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

13.04.2021
Porcje Czas przygotowania
3osoby 45minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 45minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
  • 400g polędwicy wołowejewentualnie zrazówki lub rostbefu
  • 2łyżki oleju
  • 1kawałek selera
  • 1/2łyżeczki smalcu
  • 2szt. marchewkiduże
Marynata:
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w słupki – jak zapałki (wołowinę najlepiej trochę zmrozić, wtedy można ją łatwiej pokroić), wymieszać z sosem sojowym, ketchupem, chilli, cukrem i 1 łyżką oleju. Odstawić na 30min.
  2. W tym czasie marchew i seler poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej jednak również pokroić w słupki – są bardziej chrupkie).
  3. 2 łyżki oleju rozgrzać, włożyć mięso, smażyć 3 min mieszając, zmniejszyć ogień, smażyć 6-7 min lub do wyparowania płynu.
  4. Następnie dodać smalec, seler, marchew, wymieszać smażyć 2 min często mieszając, gotowe. Należy podawać z ryżem lub makaronem.