Wołowina z warzywami i makaronem Mie
Wołowina z warzywami i makaronem Mie to pełne smaku danie, przygotowane z najlepszej delikatnej wołowiny z orientalnymi przyprawami. Do przygotowania dania najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobrze wychodzi z nieco tańszych kawałków antrykotu czy rozbefu. Dodatkiem do mięsa jest pyszny, chrupiący makaron mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
1godzina
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
1godzina
Składniki
Marynata do mięsa:
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w cienkie paski i zalać składnikami marynaty. Odstawić na 1 godzinę.
  2. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
  3. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, krótko smażyć mieszając. Po chwili dołożyć seler naciowy, paprykę, kapustę i pędy bambusa.
  4. Wsypać chili w proszku, przyprawę pięć smaków i wlać olej sezamowy. Smażyć przez 3-4 minuty mieszając.
  5. Wyjąć warzywa z woka na osobny talerz.
  6. Dolać olej do woka, rozgrzać i wrzucić odcedzone z marynaty mięso.
  7. Smażyć mięso mieszając przez 2 minuty, dołożyć warzywa.
  8. Wymieszać mąkę kukurydzianą z marynatą i wlać do woka (jeżeli marynaty będzie zbyt mało dodać trochę sosu sojowego). Zagotować.
  9. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju makaron (zob. przepis)
  10. Podawać potrawę na gorącym makaronie.