Złote mleko (napój kokosowo-kurkumowy)
Złote mleko to znany w wielu krajach azjatyckich zdrowotny napój, będący połączeniem mleka kokosowego, kurkumy, imbiru i pieprzu. Jeśli nie słyszałeś o złotym mleku, nadszedł czas, aby dodać go do słownika! Korzyści płynące ze złotego mleka wynikają z potężnych właściwości zdrowotnych kurkumy i imbiru. Użycie mleka kokosowego (źródło zdrowego tłuszczu kokosowego) połączonego z pieprzem zwiększa wchłanianie ciężko przyswajalnej kurkuminy o 2000%. Miód oraz pozostałe przyprawy są opcjonalne, dodają napojowi smaku a także dodatkowych korzyści zdrowotnych. Złote mleko stosuje się jako napój rozgrzewający, na zimno z lodem a także jako baza owocowych smoothie.

NAPÓJ NA NOC

W wielu krajach złote mleko spożywa się tuż przed snem. Uważa się, że jego spożycie uspokaja układ trawienny, relaksuje i koi organizm. Dodatkowo mocne właściwości przeciwzapalne i antyutleniające powodują, że śpimy spokojnie i budzimy się w pełni wypoczęci.

ZALETY KURKUMY

Kurkuma (a właściwie zawarta w niej kurkumina) posiada całe spektrum działań korzystnych dla organizmu człowieka. Jest stosowana w leczeniu: artretyzmu, zgagi, bóli brzucha, biegunki, wzdęć, problemów z wątrobą i wielu innych schorzeń. Posiada także bardzo mocne właściwości przeciwzapalne i antyutleniające.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.07.2019
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Składniki
Opcjonalnie:
Sposób przygotowania
  1. Mleko z kurkumą, pieprzem, imbirem i listkami kaffir podgrzewamy przez 5 min.
  2. Zdejmujemy mleko z ognia, wyjmujemy imbir i listki kaffir, dodajemy miód, cynamon i chili. Podajemy natychmiast na gorącą lub na zimno z lodem. Złote mleko możemy także użyć jako bazę do owocowych smoothie.