Zupa imbirowa
Ocena ze starego portalu: 4,33 / 3 oceny
No i jeszcze jeden przepis. Tym razem przepyszna zupka ­čÖé SMACZNO┼ÜCI !

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.10.2019
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Składniki
  • 250g pol─Ödwicy wo┼éowejlub innej wo┼éowiny
  • 1/4szt. pora
  • 1szt. kostki roso┼éowej wo┼éowej
  • 6cm ┼Ťwie┼╝ego imbiru
  • 1litr wody
Spos├│b przygotowania
  1. Imbir oskroba─ç a nast─Öpnie pokroi─ç w niewielkie kawa┼éeczki wielko┼Ťci zapa┼éki
  2. Por pokroi─ç w podobny spos├│b jak imbir.
  3. Wo┼éowin─Ö pokroi─ç w niewielkie kawa┼éeczki (jakie┼Ť 2x2x1 cm).
  4. Zagotować w garnku wodę (delikatnie osolić) i wrzucić do niej kawałki wołowiny.
  5. Odczekać aż woda ponownie się zagotuje. Odcedzić wołowinę (powinna być teraz białawego koloru.
  6. W osobnym garnku rozgrza─ç 2 ┼éy┼╝ki oleju i podsma┼╝y─ç na nim kawa┼éki imbiru przez jakie┼Ť 30-45 sek, ci─ůgle mieszaj─ůc. Doda─ç obgotowane kawa┼éki wo┼éowiny i potrzyma─ç razem z imbirem kolejne 30-45 sek, ci─ůgle miesza─ç.
  7. Zala─ç wod─ů (ilo┼Ť─ç wg uznania, zwykle robi─Ö to na oko ale b─Ödzie to jakie┼Ť 1-1,5l), wrzuci─ç kostk─Ö roso┼éow─ů oraz por. Wymiesza─ç.
  8. Gotowa─ç jakie┼Ť 30 min na ┼Ťrednim ogniu. Imbir oraz por musz─ů dok┼éadnie odda─ç smak i aromat do zupy. Czasami (w przypadku niewystarczaj─ůcego obgotowania wo┼éowiny i/lub ┼Ťredniej jako┼Ťci mi─Ösa), w trakcie gotowania zupy pojawi si─Ö taka bia┼éawa piana. W takim przypadku nale┼╝y najzwyczajniej zebra─ç j─ů chochl─ů.