Zupa miso z tofu
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 6 ocen
Maksymalnie prosta, zdrowa i łatwa do wykonania zupa miso. Miso jest podstawowym elementem japońskiej diety, przeciętny Japończyk jada ją przynajmniej raz dziennie. W Japonii miso podaje się zazwyczaj w małej miseczce ok. 160ml. Pije się ją bezpośrednio z miseczki a większe kawałki wyjada się pałeczkami. Często jest częścią większego posiłku (szczególnie śniadania), przystawką przed głównym posiłkiem lub małą samodzielną przekąską.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Tofu tniemy w kostkę 1x1cm.
  2. Zagotowujemy dashi. Jeżeli używamy dashi w proszku to na 1 litr wody dodajemy 2,5 łyżki. Dodajemy tofu i gotujemy na małym ogniu 1 minutę.
  3. W miseczce mieszamy pastę miso (3 łyżki) z kilkoma łyżami dashi. Wyłączamy gaz, wlewamy rozmieszana pastę miso. Próbujemy, jeżeli zupa ma zbyt delikatny smak, dodajemy 1 łyżkę pasty (tak samo jak poprzednio mieszając wstępnie z odrobiną zupy).
  4. Dodajemy dymkę, czekamy 30 sekund. Zupa gotowa do podania.
  5. UWAGA! Zupy miso nie należy zagotowywać, ponieważ traci ona wtedy swoje smakowe i zdrowotne walory. Jeżeli nie zjedliśmy całej zupy na raz możemy ją podgrzać, ale należy ją wyłączyć gdy jest już gorąca ale jeszcze się nie gotuje.