Zupa miso z wakame
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Miso z wakame to bardzo popularna japońska zupa. Bardzo szybka i prosta do przygotowania. Użycie dashi, wakame oraz pasty miso powoduje, ze zupa ta jest po prostu pigułką zdrowia.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.10.2021
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Składniki
  • 1litr dashidla wegetarian dashi z kombu lub shitake
  • 2szt. cebuliśrednich, pociętych w półplasterki
  • 1szt. cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 1łyżka wodorostów wakame
  • 3-4łyżki pasty miso jasnej
Sposób przygotowania
  1. Pociąć cebule.
  2. Zagotować dashi, możemy użyć dashi w proszku lub przygotować je samemu (wegetarianie używają dashi z kombu lub shitake), dodać cebulę, gotować na małym ogniu 5 min.
  3. Dodać wakame, gotować aż wakame się rozwinie (ok 2 min).
  4. W miseczce rozmieszać trochę zupy z pastą miso, wlać do garnka. Wyłączyć gaz (po dodaniu miso nie gotować już zupy). Dodać dymkę, zamieszać. Zupa gotowa.
  5. UWAGA! Zupy miso nie należy zagotowywać, ponieważ traci ona wtedy swoje zdrowotne walory. Jeżeli nie zjedliśmy całej zupy na raz możemy ją podgrzać, ale należy ją wyłączyć gdy jest już gorąca, ale jeszcze się nie gotuje.