Przepis na Zupa ostro-kwaśna
Ocena ze starego portalu: 4,47 / 19 ocen
Ta zupa przypomina "nieco" w smaku polski kapuśniak jednak dla niektórych może być nieco za kwaśna dlatego proponuję zacząć od 3 łyżek octu ryżowego, spróbować i ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki (w oryginalnym przepisie jest 5 łyżek octu białego, ale to chyba tylko Chińczyk może zjeść :). W oryginalnym przepisie znajdują się także pąki lilii, jednak w Polsce są trudno dostępne. Jeżeli ktoś jednak nabędzie lilie to należy dodać je razem z grzybami, jeżeli nie dodacie to nic się nie martwcie zupa i tak smakuje świetnie. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.
Ta zupa przypomina "nieco" w smaku polski kapuśniak jednak dla niektórych może być nieco za kwaśna dlatego proponuję zacząć od 3 łyżek octu ryżowego, spróbować i ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki (w oryginalnym przepisie jest 5 łyżek octu białego, ale to chyba tylko Chińczyk może zjeść :). W oryginalnym przepisie znajdują się także pąki lilii, jednak w Polsce są trudno dostępne. Jeżeli ktoś jednak nabędzie lilie to należy dodać je razem z grzybami, jeżeli nie dodacie to nic się nie martwcie zupa i tak smakuje świetnie. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.
Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 6 szt. grzybów mun gotowanych kilka minut, pociętych w paski
- 1/2 paczki tofu zwartego pokrojonego w paski
- 1/2 szklanki pędów bambusa pociętych w paski
- 20 pąków lilii jadalnych porwanych ręką na 2-3 kawalki
- 200 g wołowiny pociętej w paski
- 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 5 szklanek bulionu drobiowego
- 3 łyżki mąka kukurydziana wymieszanej z 1/4 szklanki wody
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- 2 szt. jajka rozmieszanego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 3-5 łyżek octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Ponadto:
- 1 szt. cebuli dymki szczypior, pociety w 3cm kawałki
- 1 łyżka oleju sezamowego
Dodatek (opcjonalnie):
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Składniki
Sos:
Ponadto:
Dodatek (opcjonalnie):
|
Sposób przygotowania
- Wlej rosół, zagotuj, wlej sos, spróbuj, dodaj ewentualnie 1-2 łyżki octu.
- Gotuj przez 1 minutę, dodaj tofu. Zamieszaj, dodaj mieszankę mąki kukurydzianej z wodą, dokładnie wymieszaj. Gotuj aż zupa lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wyłącz gaz, okrężnym ruchem wlej powoli jajka, poczekaj 10 sek., energicznie wymieszaj.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz