Zupa ostro-kwaśna
Ocena ze starego portalu: 4,47 / 19 ocen
Ta zupa przypomina “nieco” w smaku polski kapuśniak jednak dla niektórych może być nieco za kwaśna dlatego proponuję zacząć od 3 łyżek octu ryżowego, spróbować i ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki (w oryginalnym przepisie jest 5 łyżek octu białego, ale to chyba tylko Chińczyk może zjeść :). W oryginalnym przepisie znajdują się także pąki lilii, jednak w Polsce są trudno dostępne. Jeżeli ktoś jednak nabędzie lilie to należy dodać je razem z grzybami, jeżeli nie dodacie to nic się nie martwcie zupa i tak smakuje świetnie. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.10.2019
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Składniki
Sos:
Ponadto:
Dodatek (opcjonalnie):
Sposób przygotowania
  1. Potnij wszystkie składniki. Wymieszaj składniki sosu.
  2. Wymieszaj paski wołowiny z ciemnym sosem sojowym, odstaw.
  3. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, włóż wołowinę, smaż mieszając aż zmieni kolor, dodaj grzyby, (lilie), pędy bambusa, smaż mieszając 1 minutę.
  4. Wlej rosół, zagotuj, wlej sos, spróbuj, dodaj ewentualnie 1-2 łyżki octu.
  5. Gotuj przez 1 minutę, dodaj tofu. Zamieszaj, dodaj mieszankę mąki kukurydzianej z wodą, dokładnie wymieszaj. Gotuj aż zupa lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Wyłącz gaz, okrężnym ruchem wlej powoli jajka, poczekaj 10 sek., energicznie wymieszaj.
  7. Wlej zupę do miseczek, posyp pociętą dymką, skrop olejem sezamowym. Zupa gotowa do padania, opcjonalnie podawaj z miseczką ryżu jaśminowego.