Przepis na Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem
Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem to smaczna i pożywna zupa z kuchni japońskiej. W Japonii mięso, a w szczególności wołowinę, kroi się bardzo cienko. Przed krojeniem w cieniutkie plasterki lub paski dobrze włożyć jest porcję mięsa do zamrażalnika na 2-3 godziny, następnie wyjąć, poczekać aby lekko odtajała i jeszcze twardą pokroić.
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 30 moczenie grzybów |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g wołowiny (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
- 250 g makaronu Udon
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki bulionu dashi w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce
- 4 szt. grzyby shitake wymoczone przez 30 minut i pokrojone w paski
- 2 liście kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 2 łyżki mirinu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Składniki
|
Sposób przygotowania
- W rondlu zagotować wodę, dodać bulion dashi, sos sojowy i sok z limonki.
- Na patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir, smażyć mieszając 1 minutę.
- Wlać mirin doprawić smaku solą i pieprzem. Wymieszać i chwilę jeszcze podgrzewać.
- Makaron przelać wrzątkiem by go podgrzać, odcedzić i rozłożyć do miseczek.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Komentarze
Ile dać do tego przepisu Pasty Miyasaka Miso Dashi zamiast tego proszku dashi?
Dodaj komentarz