Przepis na Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem
Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem to smaczna i pożywna zupa z kuchni japońskiej. W Japonii mięso, a w szczególności wołowinę, kroi się bardzo cienko. Przed krojeniem w cieniutkie plasterki lub paski dobrze włożyć jest porcję mięsa do zamrażalnika na 2-3 godziny, następnie wyjąć, poczekać aby lekko odtajała i jeszcze twardą pokroić.
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 30 moczenie grzybów |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 250 g wołowiny (polędwica, rosftbef, antrykot), pokrojonej w cienkie paseczki
- 250 g makaronu Udon
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki bulionu dashi w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce
- 4 szt. grzyby shitake wymoczone przez 30 minut i pokrojone w paski
- 2 liście kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 2 łyżki mirinu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Składniki
|
Sposób przygotowania
- W rondlu zagotować wodę, dodać bulion dashi, sos sojowy i sok z limonki.
- Na patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir, smażyć mieszając 1 minutę.
- Wlać mirin doprawić smaku solą i pieprzem. Wymieszać i chwilę jeszcze podgrzewać.
- Makaron przelać wrzątkiem by go podgrzać, odcedzić i rozłożyć do miseczek.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (34)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2243)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (29)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
Ile dać do tego przepisu Pasty Miyasaka Miso Dashi zamiast tego proszku dashi?
Dodaj komentarz