Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

1

Indyjski kurczak Tandoori to słynne danie przygotowywane w tradycyjnym piecu Tandoor. W domowych warunkach piecze się go w piekarniku lub przygotowuje na grillu. Danie to wspaniale urozmaici grillowe imprezy, a przecież lada chwila wiosna i zaczynamy sezon grillowy!

Makaron smażony na chrupiąco to mój ulubiony dodatek do dań, może być także podany solo jako pyszna przekąska szczególnie lubiana przez dzieci. Jako dodatek powinien być serwowany niesolony gdyż smak nada mu sos z dania. Serwowany samodzielnie musi być porządnie posolony, znakomicie robi mu też dodatek przesmażonej cebulki. Do przygotowania tego dania bezkonkurencyjny jest chiński makaron mie, gruby, mocno falowany makaron podobny do tego z zupek błyskawicznych.

3

Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego to ciekawa propozycja orientalnego śniadania. Owsianka z ryżu, czyli congee, znana ostatnio także pod polskim neologizmem “ryżowianka” to danie śniadaniowe bardzo popularne w Chinach i innych krajach Azji wschodniej i południowo-wschodniej. Wspólną cechą congee jest łatwość przygotowania i lekkostrawność. Nasza propozycja to wegetariańskie congee z płatków ryżowych gotowanych w mleku kokosowym z dodatkiem smacznych i odżywczych dodatków: kurkumy (nadaje daniu apetyczny żółty kolor), banana, pistacji, sezamu i nasion chia.

Kuchnię azjatycką pokochałam m.in. za to, że tak łatwo jest mi ją zaadoptować do naszych rodzimych gustów i składników. Lubimy kurczaka, lubimy kluseczki i świeże zioła. Ta tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym może nam przypominać kuchnię włoską: jest makaron i bazylia, ale kiedy spróbujecie tego delikatnego makaronu w słodko – słonym sosie, przeniesiecie się w orientalne klimaty! Smacznego!

Wątróbka drobiowa z imbirem to proste i smaczne chińskie danie z wątróbki, gotowe w kilkanaście minut. Potrawę można podawać na gorąco z ryżem jaśminowym ale również na zimno jako przekąskę.

Futomaki grube rolki sushi to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi. Ich nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika futoi co oznacza gruby. Są to rolki z minimum czterema składnikami.

1