Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Wątróbka drobiowa z imbirem to proste i smaczne chińskie danie z wątróbki, gotowe w kilkanaście minut. Potrawę można podawać na gorąco z ryżem jaśminowym ale również na zimno jako przekąskę.

Futomaki grube rolki sushi to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi. Ich nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika futoi co oznacza gruby. Są to rolki z minimum czterema składnikami.

1

Placki z łososiem można przygotować z mniej atrakcyjnych skrawków surowej ryby, które zostały po wykrojeniu równych kawałków. Do potrawy używać ryby o zwartym mięsie i bez ości.

Curry z dyni i białej fasoli to pikantne curry o żółtym kolorze kurkumy, bardzo popularne w Indiach. Nazwa pochodzi od tamilskiego słowa kari oznaczającego pikantny, rzadki sos do ryżu. Taki “gulasz” można przygotować z samych warzyw jak i z dodatkiem mięsa. Tutaj proponujemy średnio pikantne curry bezmięsne z głównym składnikami dynią i białą fasolą.

Smażony ryż po tajsku to bardzo smaczne i szybkie do przygotowania danie ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w lodówce. Ryż do smażenia powinien być lekko przeschnięty, idealna jest pozostałość z obiadu z poprzedniego dnia. Podsmażany ryż jest bardzo popularny w Tajlandii i przygotowywany w wielu odmianach.

Smażona kaczka z warzywami i chili to pikantne danie z kaczki i warzyw, którego przygotowanie zajmie niewiele czasu. Ze względu na jej pikantność podawać z ryżem jaśminowym i orzeźwiającym, świeżym ogórkiem.

Jogurtowy deser z mango to wykwintny indyjski deser. Do wykonania tego orzeźwiającego deseru najlepiej użyć bardzo gęstego jogurtu z pełnego mleka. Można zmodyfikować przepis dodając inne składniki np. orzeszki pistacjowe i inne owoce.

Wołowina curry madras to indyjskie danie popularne w Wielkiej Brytanii. Wołowina nie jest zbyt powszechnym mięsem w Indiach w związku z zakazem jedzenia przez wyznawców hinduizmu “świętych krów”. Wołowe curry cieszy się natomiast dużą popularnością w Wielkiej Brytanii, mogą je także spożywać hinduscy muzułmanie. Wołowe curry wymaga długiego gotowania w celu zmiękczenia wołowiny. Do przygotowania curry używa się wielu aromatycznych przypraw, które w wersji ekspresowej można zastąpić gotową mieszanka curry madras. Danie to można także wykonać używając innego składnika głównego: kurczaka, wieprzowiny, tofu – odpowiednio skracając czas gotowania.