Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym to kawałki mięsa smażone w puszysty cieście z pysznym miodowo-sojowym sosem do maczania. Danie to można serwować jako przekąskę lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Olej do głębokiego smażenia trzeba mocno rozgrzać tak żeby prawie dymił a następnie zmniejszyć płomień i smażyć mięso partiami.

Tajski smażony ryż z omletem tamago to doprawiony po tajsku smażony ryż z japońskim elementem – omletem tamago. Do wykonania tego dania możemy użyć ryżu, który został nam po imprezie albo dużym obiedzie, jeżeli trochę wysechł to bardzo dobrze, ponieważ do smażenia najlepszy jest przeschnięty ryż.

Grillowane skrzydełka kurczaka w marynacie z wina ryżowego i oleju chili to pyszne danie, które można można przygotować zarówno w piekarniku jak i na grillu. Składnikiem marynaty jest wino ryżowe, który nie tylko zmiękcza mięso, ale też nadaje wspaniałego smaku i zapachu.

Zupa z piersią kaczki, młodymi porami i makaronem Soba – Kamo nanban to popularna japońska zupa z dużą ilością pysznych składników. Nanban oznacza po japońsku zupę z chili i młodymi porami Negi, Kamo to kaczka, danie to serwuję się zazwyczaj z makaronem gryczanym Soba. Ważnym składnikiem tego dania jest Negi czyli japońska odmiana grubej dymki, jest on ciężko dostępna choć ostatnio zaczyna pojawiać się w Polskich marketach, bardzo dobrym zamiennikiem sa młodziutkie pory. Ostrość zupy regulujemy posypując ją japońską przyprawą 7 smaków (jap. shichimi togarashi). Popularna japońska przyprawa 7 smaków składa się z 5-7 składników, wśród których głównym jest papryczka chili. Pozostałe składniki mogą się różnić, zależnie od pożądanego aromatu i stopnia ostrości, zwykle są to: wodorosty nori, prażona skórka pomarańczowa, białe i czarne ziarna sezamu, pieprz japoński (syczuański), len i imbir.

Smażone tofu z grzybami Mun to wegetariańskie danie, które może być serwowane z ryżem lub jako warzywny dodatek do innego dania głównego. Tofu jest samo w sobie praktycznie bez smaku, jednak bardzo łatwo można mu nadać wspaniały aromat stosując różne dodatki. Zawiera dużo protein, dlatego warto zawsze mieć je pod ręką z myślą o osobach unikających mięsa.

Pachadi z marchewki to indyjskie danie warzywne o lekko goryczkowym smaku i specyficznym indyjskim aromacie. Swoją gorycz zawdzięcza obecności małych, niepozornych ziarenek brązowej gorczycy, które mają lecznicze, magiczne działanie. Te drobne ziarenka znane są ze swojego moczopędnego, antybakteryjnego i przeciwreumatycznego działania. Danie to może być spożywane solo jako szybka przekąska np. na lunch, można je też podawać razem z ryżem lub pilawem.

Zielone curry z dyni to pikantne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego i zielonej pasty curry. Dynię dusimy krótko żeby zmiękła ale została w kawałkach (nie powinna się rozpaść). Możemy opcjonalnie dodać do dania żółte pomidorki koktajlowe. Curry dyniowe podajemy z ryżem jaśminowym lub z ryżem basmati.