Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Kurczak na ostro z grilla to indyjskie danie przygotowywane na patelni lub na grillu. Podstawową przyprawą nadającemu temu daniu smaku jest garam masala. Do zrobienia tej potrawy można użyć gotowej mieszanki przypraw Garam masala, albo wykonać ją samemu. Garam masala powstaje opiekanie przypraw ich na gorącej patelni a następnie ich zmielenie. Przepis ten może być ciekawym urozmaiceniem w sezonie grillowym.

Jajka smażone z pomidorami to chińska wersja jajecznicy, serwowana jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Oczywiście można ją podać jak rodzimą jajecznicę na śniadanie lub kolację. Do wykonania tej potrawy najlepiej użyć pomidorów o mięsistym środku – bardzo dobre są podłużne, polne pomidory.

Warzywa z woka w sosie sezamowym to potrawa, którą można podawać jako wegetariański posiłek z dodatkiem ryżu. Można ją też serwować jako dodatek do dania głównego.

Placki kukurydziane po tajsku wykonane z ziaren kukurydzy pikantne i aromatyczne placki, które można podawać o każdej porze dnia.

Kotleciki rybne z konfiturą chili mogą być podawane jako danie główne przed sushi. Ostro-słodko-kwaśna konfitura, którą są polane nadaje im niepowtarzalny smak.

Sałatka słodko-kwaśna z rzodkwi i marchwi to sałatka podawano często do sushi. Dodatek świeżego imbiru dodaje jej ostrego smaku.

Imbirowy kurczak z sałatką z rukoli i makaronem Soba to idealna potrawa na szybki obiad. Danie rodem z kuchni chińskiej, bardzo dobrze przyjęło się w Japonii. Jest to bardzo smaczna i pożywna potrawa a na jej przygotowanie nie potrzeba wiele czasu.

Duszona wieprzowina z cukinią to japońskie danie podostrzone dodatkiem przyprawy “7 smaków”. Smak dania można złagodzić lub zaostrzyć ilością dodanej przyprawy.

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami to serwowany na ciepło deser, który wzbudza powszechny zachwyt. Lekko kwaskowy i ostry smak sosu jest doskonałym dopełnieniem słodkich gruszek. Oczywiście najlepiej jest go przygotować w sezonie jagodowym ale sprawdzi się także z borówką amerykańską.

Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym to danie pochodzące z Birmy ale widać w nim wpływy kuchni tajskiej (mleko kokosowe, pasta curry). Jest to smakowite wołowe danie z makaronem w pół-głębokim sosie kokosowym, przyprawione na ostro tajską pastą curry (miłośnicy ostrych smaków mogą zwiększyć jej ilość według gustu). W oryginalnym przepisie używa się makaronu jajecznego ale my użyliśmy makaronu ryżowego, równie dobrze będzie także smakować z chińskim makaronem Mie.