Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu to danie to pochodzące z kuchni katońskiej i bardzo przypomina japońską tempurę. W taki sam sposób możemy również przygotować liście kalafiora. Jest to rodzaj przekąski, która może być także elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Makaron gryczany Soba z warzywami i tofu to błyskawiczne, zdrowe i niskokaloryczne danie wegetariańskie. Tofu to bogate źródło białka niezwierzęcego oraz fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin E oraz z grupy B. Może z powodzeniem zastępować mięso w żywieniu wegetarian.

Japoński czerwony barszcz z grzybami shitake i ryżem to japońska wersja czerwonego barszczu przygotowywana na bulionie rybnym z dodatkiem typowo japońskich składników grzybów Shitake i japońskiego kleistego ryżu.

Roladki z kapusty pekińskiej i bekonu to bardzo prosta w przygotowaniu japońska przystawka. Tradycyjnie przyrządzana jest z cienko pokrojonej chudej wieprzowiny ale można ją zmodyfikować i zrobić z plastrami boczku.

Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem to najprostsza do wykonania wersja sushi (tzw. sushi na talerzu). Jego przygotowanie nie wymaga żadnych zdolności manualnych, ryż do sushi miesza się z dodatkami i serwuje na talerzu udekorowany dodatkami. Tym razem proponujemy znakomite łososiowe chirashi z rybą, ikrą i kaparami. Polecam.

Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią to mniej tradycyjna wersja tej słynnej japońskiej zupy. Można ją także wykonać w wersji wege używając jednego z wegetariańskich bulionu dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi. Owoce awokado są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników i witamin. Awokado to owoc bogaty w dobroczynne tłuszcze podobne w działaniu do oliwy z oliwek, obniża także poziom złego cholesterolu we krwi. Dodanie awokado do zupy miso nadaje jej subtelny kolor i jedwabistą konsystencję.

Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki to popularna w Japonii potrawa, która przywędrowała z kuchni chińskiej. Bardzo smaczna i łatwa do wykonania. Danie serwowane z japońskim makaronem Somen.

Chrupiące kulki wieprzowo-makaronowe to łagodna w smaku i bardzo chrupiące przekąska. Idealnie smakuje w połączeniu z sosem chili. Oryginalna przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie.