Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Roladki z kapusty pekińskiej i bekonu to bardzo prosta w przygotowaniu japońska przystawka. Tradycyjnie przyrządzana jest z cienko pokrojonej chudej wieprzowiny ale można ją zmodyfikować i zrobić z plastrami boczku.

Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem to najprostsza do wykonania wersja sushi (tzw. sushi na talerzu). Jego przygotowanie nie wymaga żadnych zdolności manualnych, ryż do sushi miesza się z dodatkami i serwuje na talerzu udekorowany dodatkami. Tym razem proponujemy znakomite łososiowe chirashi z rybą, ikrą i kaparami. Polecam.

Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią to mniej tradycyjna wersja tej słynnej japońskiej zupy. Można ją także wykonać w wersji wege używając jednego z wegetariańskich bulionu dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi. Owoce awokado są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników i witamin. Awokado to owoc bogaty w dobroczynne tłuszcze podobne w działaniu do oliwy z oliwek, obniża także poziom złego cholesterolu we krwi. Dodanie awokado do zupy miso nadaje jej subtelny kolor i jedwabistą konsystencję.

Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki to popularna w Japonii potrawa, która przywędrowała z kuchni chińskiej. Bardzo smaczna i łatwa do wykonania. Danie serwowane z japońskim makaronem Somen.

Chrupiące kulki wieprzowo-makaronowe to łagodna w smaku i bardzo chrupiące przekąska. Idealnie smakuje w połączeniu z sosem chili. Oryginalna przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie.

Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym to łatwy i szybki przepis na pyszną rybę. Jest to typowy azjatycki sposób przygotowania ryby, rybę smaży się w całości następnie polewa sosem.

Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem to pożywna tajska, która może stanowić samodzielny posiłek. W zależności od upodobań, jajka można usmażyć jak omlet lub wbić bezpośrednio do zupy.

Krewetki fu yong to rodzaj chińskiej jajecznicy z dużą ilością krewetek, pożywna przekąska lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku, świetnie sprawdzi się też na śniadanie. Krewetki należy smażyć krótko, do momentu aż zmienią kolor na różowy, zwykle trwa to 2-3 minuty. Jeżeli nasze krewetki są już różowe (ugotowane) smażymy jeszcze krócej 1 min. Dłuższe smażenie powoduje, że stają się twarde.

Szpinak z sosem sezamowym to ciekawy dodatek do sushi ale może być też stosowany jako przystawka lub składnik kilkudaniowego azjatyckiego posiłku. Przygotowuje się go bardzo szybko dlatego warto spróbować tego nowego smaku szpinaku. W wersji wegetariańskiej/wegańskiej należy użyć dashi z kombu lub grzybów shitake.

Temaki sushi ze smażoną kaczką to oryginalny i pyszny wariant klasycznej, japońskiej kanapki z kaczką. Temaki sushi to rodzaj rożka zwijanego w rękach. Ciekawa propozycja na lunch lub drugie śniadanie.