Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki to popularna w Japonii potrawa, która przywędrowała z kuchni chińskiej. Bardzo smaczna i łatwa do wykonania. Danie serwowane z japońskim makaronem Somen.

Chrupiące kulki wieprzowo-makaronowe to łagodna w smaku i bardzo chrupiące przekąska. Idealnie smakuje w połączeniu z sosem chili. Oryginalna przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie.

Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym to łatwy i szybki przepis na pyszną rybę. Jest to typowy azjatycki sposób przygotowania ryby, rybę smaży się w całości następnie polewa sosem.

Bulion drobiowy z ryżem i jajkiem to pożywna tajska, która może stanowić samodzielny posiłek. W zależności od upodobań, jajka można usmażyć jak omlet lub wbić bezpośrednio do zupy.

Krewetki fu yong to rodzaj chińskiej jajecznicy z dużą ilością krewetek, pożywna przekąska lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku, świetnie sprawdzi się też na śniadanie. Krewetki należy smażyć krótko, do momentu aż zmienią kolor na różowy, zwykle trwa to 2-3 minuty. Jeżeli nasze krewetki są już różowe (ugotowane) smażymy jeszcze krócej 1 min. Dłuższe smażenie powoduje, że stają się twarde.

Szpinak z sosem sezamowym to ciekawy dodatek do sushi ale może być też stosowany jako przystawka lub składnik kilkudaniowego azjatyckiego posiłku. Przygotowuje się go bardzo szybko dlatego warto spróbować tego nowego smaku szpinaku. W wersji wegetariańskiej/wegańskiej należy użyć dashi z kombu lub grzybów shitake.

Temaki sushi ze smażoną kaczką to oryginalny i pyszny wariant klasycznej, japońskiej kanapki z kaczką. Temaki sushi to rodzaj rożka zwijanego w rękach. Ciekawa propozycja na lunch lub drugie śniadanie.

1

Kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym to bardzo smaczne chrupiące kulki kurczaka w cieście doprawione czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Dodatek sosu sojowo-miodowego komponuje tę potrawę w doskonałą całość. Można podawać jako przekąskę lub z ryżem jaśminowym jako pełen posiłek.

Smażona wieprzowina z mango i marchewką to łagodne w smaku tajskie danie, ciekawe połączenie delikatnej polędwiczki wieprzowej ze słodkim mango i marchewką. Miłośnicy mocnych smaków mogą podostrzyć danie dodatkiem tajskiego sosu chili Sriracha.

Smażona kapusta pekińska z selerem naciowym i fenkułem to wspaniały, zdrowy dodatek do dań głównych wegetariańskich lub mięsnych. Dodatkową zaletą tego dania jest jego szybkie przygotowanie.