Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

1

Indyjska zupa dyniowa to lekko pikantna, aromatyczna i pożywna zupa typu krem. Świetny sposób na zagospodarowanie dyni, która została po Halloween:). Wegetarianie i weganie wykonują tą zupę na wywarze z warzyw.

Klopsiki w sosie pomidorowym po indyjsku to łatwe do wykonania, bardzo smaczne i pożywne danie w aromatycznym ale łagodnym w smaku głębokim sosie. Bedzie świetnie smakować z ryżem basmati lub indyjskim chlebkiem Naan. Wegetarianie mogą wykonać podobne danie zamiast klopsików przygotowując kulki z sera panir.

Chrupiące ziołowe placuszki to indyjska przekąska, którą można zaserwować na lunch lub na śniadanie. Do ich przygotowania używa się takiego samego ciasta jak na indyjski chleba Naan. Chrupiące ziołowe placuszki wykonuje się z rozwałkowanego ciasta pszennego posmarowanego aromatycznym farszem z jabłka, warzyw i ziół. Po zwinięciu w roladę, ciasto tnie się na plastry a następnie smaży na oleju. Tak przygotowane placuszki są chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, o intensywnym kolendrowym smaku. Podajemy je solo lub z dodatkiem rożnych sosów, my proponujemy 2 sosy gotowe i jeden własnej roboty.

Indyjski chleb Naan to najpopularniejsze indyjskie pieczywo, rozpowszechnione także w innych kuchniach Bliskiego Wschodu i centralnej Azji. Słowo Naan pochodzi z języka perskiego i oznacza po prostu „chleb”. Płaski indyjski chleb Naan typowo pieczony jest w specjalnym piecu Tandoor jednak w warunkach domowych bardzo dobrze sprawdza się pieczenie na suchej patelni. Dzisiaj prezentujemy podstawową wersję Naan, lekko doprawionego czarnuszką, kolendrą i masłem (tzw. Butter Naan – Naan maślany). Tak wykonane pieczywo nadaje się jako dodatek do praktycznie każdego dania (zamiast ryżu) ale najlepiej smakuje z daniami typu curry w głębokim sosie. Hindusi bardzo często używają Naan jak łyżkę, nabierając nim porcję dania z sosem. Naan maślany jest bazą do wielu odmian z dodatkami, które mogą stanowić samodzielną przekąskę.

Pieczona kukurydza po tajsku to pikantna wersja popularnej przekąski z całej kolby kukurydzy. W klasycznej wersji kukurydza jest tylko solona, czasami dodaje się trochę masła. W wersji tajskiej kukurydza przyprawiona jest pastą z bazylii, kruszoną papryczką chili, masłem i solą. Po krótkim gotowaniu kolby kukurydzy smaruje się przyprawami się a następnie piecze w piekarniku. Pieczenie dodaje kukurydzy dodatkowe walory smakowe. Pieczona kukurydza po tajsku najlepiej smakuje podana z limonką i świeżymi ziołami.

Pikantna pasta z pomidorów i papryki może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip. Wszystkie warzywa użyte do przygotowania pasty są pieczone w piekarniku nadaje co jej ciekawy, „przypalony” smak. Proponowana ilość koreańskiej papryki chili i suszonych papryczek chili nadaje paście lekko pikantny smak, który możemy dowolnie wzmocnić zwiększając ilość gochugaru lub papryczek chili. W wersji wege sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.

Pikantne noodle to wegetariańska wersja chińskiego smażonego makaronu mie (popularnie zwanego noodlami). Gruby falisty makaron z dodatkiem startej cukinii w pikantnym, zawiesistym sosie. Świetna przekąska (np. na lunch), dodatek do dań lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Najważniejszymi składnikami sosu jest sos z chili i bobu oraz pasta sezamowa. Te dwa niezbyt popularne chińskie dodatki nadają daniu charakterystyczny, ciekawy smak. Pasta sezamowa dodatkowo nadaje sosowi gęstej, zawiesistej konsystencji.

Pikantne krewetki w sosie pomidorowym to indyjskie danie w głębokim sosie na bazie przecieru pomidorowego. Oryginalnie sos nie zawiera śmietany jednak możemy ją dodać uzyskując bardziej pożywny i gęstszy sos. Jak przystało na indyjskie danie pikantne krewetki w sosie pomidorowym są dobrze doprawione i bardzo ostre. Łyżka kruszonego chili daje potężna dawkę ostrości, jeżeli nie lubisz ognia w ustach zmniejsz tą ilość nawet do 1/2 łyżeczki. Jak każde danie indyjskie najlepiej smakuje z gotowanym ryżem basmati.

Azjatycka sałatka z fasolki to lekkie warzywne dania ze świeżych letnich składników. Może być podana jak przekąska lub dodatek do dania głównego. U nas azjatycka sałatka z fasolki została zjedzona jako dodatek do grzanki ze stekiem. Danie w pełni wegetariańskie/wegańskie.

Koreańska grzanka ze stekiem to pyszna i elegancka przekąska, którą można zaserwować na lunch, kolacje, śniadanie lub jako przystawkę. Grzanki (i chleb generalnie) nie są bardzo popularne w Korei (choć obecnie na śniadanie Koreańczycy chętnie jedzą tosty z dżemem), dlatego to danie należy traktować jako przepis fusion. Europejskie danie doprawione na sposób koreański. Aby uzyskać najlepsze efekty smakowe marynowanie mięsa powinno trwać kilka godzin, najlepiej całą noc.