Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Ryż gotowany na sypko używany jest przede wszystkim do przygotowania różnych odmian ryżu smażonego. Tak ugotowany ryż smakuje też najlepiej jako dodatek do dań polskich.

Aktualizacja 02-2017: Jest to bardzo stary przepis, dodany w 2004 roku. Obecnie nie widzę żadnego zastosowania dla tak gotowanego ryżu i nigdy tak ryżu nie gotuję. Do ryżu smażonego gotuję ryż metodą absorpcji i odstawiam na kilka godzin do przeschnięcia.

Maki sushi kalifornijskie (California roll) to rodzaj sushi, który warto przygotować kiedy chcesz zapoznać kogoś ze sposobem przyrządzania sushi. To jedno z podstawowych odmian sushi, bardzo łatwe do wykonania. Nie zawiera także surowej ryby, co początkujący smakosz sushi powinien uznać za atut. Tak naprawdę do sushi możemy włożyć praktycznie wszystko, istnieją jednak pewne klasyczne wypełnienia (jeżeli nie macie kraba i awokado, użyjcie np. marchewki i wędzonego łososia). Niedługo dodam kolejne rodzaje sushi. Wszystkie niezbędne japońskie składniki można nabyć w moim sklepie. Własnoręcznie wykonane sushi wyjdzie kilka razy taniej niż w barze sushi – koszt jednego rulonu (8 kawałków) to 1-3zł w zależności od wypełnienia. Na ucztę dla 4 osób potrzeba 6-8 rulonów.