Znajdź lub dodaj przepis

Najnowsze przepisy

Kimchi z młodej kapusty to nowalijkowa odmiana koreańskiej kiszonki. Podobna w składzie i metodzie przygotowania do najpopularniejszej wersji kimchi z kapusty pekińskiej. Tym razem do przygotowania dania wykorzystujemy najlepsze i najsmaczniejsze młode warzywa dostępne w sezonie wiosenno-letnim.

Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso to oryginalne danie w stylu fusion z wyraźnym wpływem kuchni japońskiej. Duże macki ośmiornicy doprawione na ostro japońską przyprawą 7 smaków (japońskie chili z przyprawami) i smażone na oleju z esencją z papryczek chili. Ta bardzo ostra ośmiornica serwowana jest na znanym z rodzimych dań pure ziemniaczanym doprawionym japońską pasta miso. Końcowy efekt to smaczne i zdrowe danie o oryginalnym wyglądzie.

Zielony wegetariański stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie z woka – smażone z mieszaniem zielone warzywa z sosem. Danie błyskawiczne, bardzo łatwe do wykonania i bardzo zdrowe. Użyte przez Magdę 2 sosy niewegetariańskie (ostrygowy i rybny) łatwo zastąpić, w składzie podajemy także wersję wegetariańską / wegańską. Zielony wegetariański stir-fry serwujemy jako samodzielne danie wegetariańskie z gotowanym ryżem lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Zielone curry z krewetkami i bobem to klasyczne tajskie curry z mlekiem kokosowym pastą curry, sosem rybnym i tajskimi ziołami. Średnio ostre i bardzo smaczne. Z uwagi na dostępność świeżego bobu jest to sezonowe danie letnie choć poza sezonem zawsze możemy użyć bobu mrożonego. Danie stosunkowo ostre za sprawą 1 łyżki zielonej pasty curry, ostrość tą możemy podwyższyć zwiększając ilość pasty. Danie najlepiej podać z tajskim czarnym ryżem, ewentualnie z ryżem jaśminowym.

Pierożki Wonton to najpopularniejsza, znana na całym świecie, odmiana chińskich pierożków. W naszym przepisie proponujemy gotowane trójkątne pierożki Wonton z klasycznym nadzieniem wieprzowo-krewetkowy, podane w sosie sojowym z zielonymi papryczkami chili. W ten sposób otrzymujemy efektowne i bardzo smaczne danie, które może stanowić przekąskę, pierwsze danie lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku. Polecam!

Japońskie pierożki Gyoza to bardzo popularne danie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Pyszne pierożki z mięsno-warzywnym nadzieniem, usmażone na patelni na złoto i chrupiąco.

Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem to nasza propozycja pełnego dania w stylu chińskim na grillową imprezę. Ryż możemy przygotować na kuchence podczas gdy pierś jest grillowana. Jeżeli impreza jest w plenerze i nie ma możliwości smażenie ryżu, możemy ryż usmażyć wcześniej w domu i podgrzać go na grillu na aluminiowej tacce.

Smażone paczuszki z wieprzowiną i botwinką to kolejny przepis z użyciem papieru ryżowego. Tym razem w papier ryżowy zawijamy smażoną wieprzowinę i młode warzywa a następnie smażymy powstałe paczuszki na chrupiąco.

Plastry wieprzowiny na ostro to rewelacyjne chińskie danie. Panierowane, chrupiące plasterki polędwiczki wieprzowej w ogniście ostrym słono-kwaśnym sosie. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje ale także bardzo atrakcyjnie wygląda, na sam jej widok leci ślinka:) Danie to ma tak mocny i dominujący smak, że podawane podczas kilkudaniowego posiłku chińskiego powinno być łączone dla równowagi z daniami łagodnymi. Plastry wieprzowiny na ostro spożywane samodzielnie należy podawać z gotowanym ryżem jaśminowym, który zrównoważy ich pikantność. Bardzo polecam!