Przejdź do treści

anyżu gwiazdkowatego

Rosół chiński / bulion drobiowy

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 15 ocen

Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym “anyżowy” rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.

Zupa z kaczki i kapusty pekińskiej

Zupa z kaczki i kapusty pekińskiej

Zupa z kaczki i kapusty pekińskiej to prosta w wykonaniu, bardzo smaczna chińska zupa. Do jej przygotowania potrzebny jest anyż gwiazdkowy, który nadaje zupie wyjątkowy charakter. Anyż trzeba używać z umiarem, bo ma bardzo bardzo mocny, wyrazisty smak. Jedna z moich ulubionych potraw.

Kurczak na ostro

Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen

Klasyczne danie stir-fry, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie doprawione anyżem gwiazdkowatym, osoby nie lubiące smaku anyżu mogą użyć zamiast niego przyprawę 5 smaków (w niej tez jest anyż ale dużo mniej). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.