Przejdź do treści

cukru

Wołowina smażona po syczuańsku

Ocena ze starego portalu: 4,65 / 26 ocen

Danie dosyć ostre, miłośnicy “ognia w ustach” mogą dodać jeszcze sos chili. Aby bez problemów pociąć mięso najlepiej jest je trochę zamrozić (lub nie rozmrażać do końca). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Wołowina z cebulą stir-fry

Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 ocen

Klasyczne danie stir-fry, szybkie i łatwe do przygotowania. Jeżeli stosujemy inną wołowinę niż polędwicę należy ją pociąć w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki, dzięki temu po usmażeniu będzie miękka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kurczak cytrynowy

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen

Bardzo smaczny panierowany kurczak w cytrynowym sosie. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kaczka z ananasem po tajlandzku

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 9 ocen

Do wykonania tej potrawy użyłem frytowanej piersi kaczki, zamiast frytowania równie dobrze możemy upiec ją w piekarniku i potem pociąć na plasterki. Danie serwować z ryżem jaśminowym.

Kaczka w sosie cytrynowym

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Świetne danie o bardzo oryginalnym smaku. Jedno z moich ulubionych. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kurczak na ostro

Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen

Klasyczne danie stir-fry, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie doprawione anyżem gwiazdkowatym, osoby nie lubiące smaku anyżu mogą użyć zamiast niego przyprawę 5 smaków (w niej tez jest anyż ale dużo mniej). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Grilowane piersi kurczaka na ostro

Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen

Kolejna potrawa z serii grilowanych. Pamiętaj, że mięso należy grillować krótko, max. 5 min, wtedy będzie mięciutkie i pyszne. Bardzo ważne jest pocięcie piersi w kawałki o równej grubości, dzięki temu mięso będzie soczyste i równo usmażone. Ten przepis to moja własna inwencja. Podawać jako jedno z dań grillowego przyjęcia, samodzielnie z ryżem lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Smażone skrzydełka kurczaka

Ocena ze starego portalu: 4,57 / 7 oceny

Długo marynowane skrzydełka kurczaka usmażone na chrupko na głębokim oleju. Można serwować jako przekąskę, element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielne główne podane z ryżem jaśminowym.