Przejdź do treści

czosnku

Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso

Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso

Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso to oryginalne danie w stylu fusion z wyraźnym wpływem kuchni japońskiej. Duże macki ośmiornicy doprawione na ostro japońską przyprawą 7 smaków (japońskie chili z przyprawami) i smażone na oleju z esencją z papryczek chili. Ta bardzo ostra ośmiornica serwowana jest na znanym z rodzimych dań pure ziemniaczanym doprawionym japońską pasta miso. Końcowy efekt to smaczne i zdrowe danie o oryginalnym wyglądzie.

Zielony wegetariański stir-fry

Zielony wegetariański stir-fry (by Magda Klimczak)

Zielony wegetariański stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie z woka – smażone z mieszaniem zielone warzywa z sosem. Danie błyskawiczne, bardzo łatwe do wykonania i bardzo zdrowe. Użyte przez Magdę 2 sosy niewegetariańskie (ostrygowy i rybny) łatwo zastąpić, w składzie podajemy także wersję wegetariańską / wegańską. Zielony wegetariański stir-fry serwujemy jako samodzielne danie wegetariańskie z gotowanym ryżem lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Zielone curry z krewetkami i bobem

Zielone curry z krewetkami i bobem (by Magda Klimczak)

Zielone curry z krewetkami i bobem to klasyczne tajskie curry z mlekiem kokosowym pastą curry, sosem rybnym i tajskimi ziołami. Średnio ostre i bardzo smaczne. Z uwagi na dostępność świeżego bobu jest to sezonowe danie letnie choć poza sezonem zawsze możemy użyć bobu mrożonego. Danie stosunkowo ostre za sprawą 1 łyżki zielonej pasty curry, ostrość tą możemy podwyższyć zwiększając ilość pasty. Danie najlepiej podać z tajskim czarnym ryżem, ewentualnie z ryżem jaśminowym.

Pierożki Wonton w sosie

Pierożki Wonton w sosie (by Magda Klimczak)

Pierożki Wonton to najpopularniejsza, znana na całym świecie, odmiana chińskich pierożków. W naszym przepisie proponujemy gotowane trójkątne pierożki Wonton z klasycznym nadzieniem wieprzowo-krewetkowy, podane w sosie sojowym z zielonymi papryczkami chili. W ten sposób otrzymujemy efektowne i bardzo smaczne danie, które może stanowić przekąskę, pierwsze danie lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku. Polecam!

Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem

Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem (by Magda Klimczak)

Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem to nasza propozycja pełnego dania w stylu chińskim na grillową imprezę. Ryż możemy przygotować na kuchence podczas gdy pierś jest grillowana. Jeżeli impreza jest w plenerze i nie ma możliwości smażenie ryżu, możemy ryż usmażyć wcześniej w domu i podgrzać go na grillu na aluminiowej tacce.

Plastry wieprzowiny na ostro danie1

Plastry wieprzowiny na ostro

Plastry wieprzowiny na ostro to rewelacyjne chińskie danie. Panierowane, chrupiące plasterki polędwiczki wieprzowej w ogniście ostrym słono-kwaśnym sosie. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje ale także bardzo atrakcyjnie wygląda, na sam jej widok leci ślinka:) Danie to ma tak mocny i dominujący smak, że podawane podczas kilkudaniowego posiłku chińskiego powinno być łączone dla równowagi z daniami łagodnymi. Plastry wieprzowiny na ostro spożywane samodzielnie należy podawać z gotowanym ryżem jaśminowym, który zrównoważy ich pikantność. Bardzo polecam!

Tofu grillowane po koreańsku

Tofu grillowane po koreańsku (by Magda Klimczak)

Tofu grillowane po koreańsku to inspirowane kuchnią koreańską danie wegetariańskie na grilla. W daniu tym Magda użyła dużą ilość mojej ulubionej koreańskie pasty chili Gochujang, a to gwarantuje, że danie będzie ostre i bardzo smaczne. Dzięki dodatkowi mirinu i miodu danie uzyskuje ciekawy ostro-słodki smak. Tofu po koreańsku możemy grillować a także upiec w piekarniku (wersja obiadowa).