Przejdź do treści

masła

Kurczak maślany Butter chicken

Kurczak maślany Butter chicken

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 8 ocen

Kurczak maślany Butter chicken to jedna ze sztandarowych potraw kuchni indyjskiej, którą możemy przygotować pikantną lub łagodną (bez dodatku chili). Podany niżej przepis, dzięki użyciu gotowej pasty/przyprawy, jest niezwykle prosty a efekt zaspokoi nawet wybrednych smakoszy. Gęsty, kremowy, maślany sos może być bazą dla różnych rodzajów mięs. Zamiast kurczaka można użyć jagnięciny lub ryby a wegetarianie z powodzeniem mogą dodać ser panir lub pokrojone w kostkę tofu.

Curry z kurczaka (chicken curry)

Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen

Typowe indyjskie danie w głębokim sosie. Do jego przygotowanie można użyć curry madras łagodnej lub ostrej w zależności od upodobań. Jako bazę sosu stosujemy mleko lub jogurt (wtedy sos jest bardziej treściwy i ma kwaskowy smak). Jeżeli macie problem z kupieniem selera naciowego to możecie zastąpić go 1/3 zielonej papryki pociętej w cienkie paski. Danie podawać z indyjskim ryżem basmati.

Fasolka smażona z czosnkiem i dymką

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Danie to zawsze przygotowuje moja żona. Moje ulubione danie warzywne. Polecam. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Zupa cebulowa z jajkiem

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 18 ocen

Jedno z najłatwiejszych do wykonania dań na mojej stronie, co nie znaczy, że niesmaczne. Osobiście lubię tą zupę na ostro dlatego dodaję 1/2 łyżeczki pieprzu, Wy możecie dodać ile uważacie za stosowne. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.