Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami

Zielony stir-fry

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry

Sushi kwadratowe – Shikai maki

Pieczona papryka po tajsku

Schab po chińsku / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 8 oceny
Smaczne, łatwe i tanie danie chińskie.

Czytaj dalej

Wołowina smażona z papryką i porem

Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Wołowina smażona z papryką i porem to danie kuchni koreańskiej. Do przygotowania tego dania należy użyć chudej wołowiny, najlepsza jest polędwica (niestety bardzo droga) ale inne chude kawałki wołowiny też się nadają. Ja użyłem dużo tańszej chudej wołowiny bez kości, która po pocięciu w cieniutkie paski była miękka i bardzo smaczna. Uwaga: w Korei nie przykłada się tak dużego znaczenia do smażenia na woku i często używa się patelni, jednak wok zapewnia szybsze smażenie na mniejszej ilości tłuszczu, dodatkowo z patelni podczas smażenia z mieszaniem łatwo wypadają składniki.

Czytaj dalej

Karkówka smażona z kimchi

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Kolejna potrawa z użyciem kimchi, dosyć ostra, ale bez przesady. W oryginalnym koreańskim przepisie zamiast czerwonej i zielonej papryki słodkiej używa się 2 zielone i 2 czerwone koreańskie papryczki chili - w Polsce są one jednak niedostępne a na dodatek danie staje się wtedy niesamowicie ostre (dla przeciętnego Polaka nie do zjedzenia). Oczywiście twardziele mogą dorzucić sobie trochę gochugaru lub kilka chili, ale osobiście nie polecam. Karkówka jest mięsem tłustym i przerośniętym wymagającym zazwyczaj długiego smażenia lub grillowania, jednak dzięki cięciu w cieniutkie plasterki oraz marynacie wystarczy krótko przesmażyć metodą stir-fry, aby mięso było miękkie i soczyste.

Czytaj dalej

Kurczak DaCien 2 / Przepis internauty

0
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Jak pisałem w pewnym komentarzu, jestem nowym użytkownikiem tego serwisu. Po przeczytaniu przepisu na potrawę Da Cien chce napisać z całym szacunkiem dla autora, że może jest ona dobra i podobna do Da Ciena ale od oryginału odstaje. Przedstawiam przepis oryginalny, który znam od 77 letniego chińczyka.

Czytaj dalej

Słodko-kwaśna wieprzowina w stylu Hong-Kong / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Sweet & Sour Pork Hong Kong Style

Czytaj dalej

0
Twój koszyk jest pusty

Nie dodano żadnych produktów do koszyka.

Przeglądaj produkty