Przejdź do treści

pasty curry czerwonej

Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym

Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym

Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym to danie pochodzące z Birmy ale widać w nim wpływy kuchni tajskiej (mleko kokosowe, pasta curry). Jest to smakowite wołowe danie z makaronem w pół-głębokim sosie kokosowym, przyprawione na ostro tajską pastą curry (miłośnicy ostrych smaków mogą zwiększyć jej ilość według gustu). W oryginalnym przepisie używa się makaronu jajecznego ale my użyliśmy makaronu ryżowego, równie dobrze będzie także smakować z chińskim makaronem Mie.

Kurczak w czerwonym curry z kwaśnymi pędami bambusa

Kurczak w czerwonym curry z kwaśnymi pędami bambusa

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny

Kurczak w czerwonym curry z kwaśnymi pędami bambusa to danie pochodzące z kuchni tajskiej. Jest to danie dla poszukiwaczy nowych doznań smakowych. Specyficzny smak kwaśnych pędów bambusa być może nie każdemu przypadnie do gustu, jednak warto ich spróbować, bo nadają daniu naprawdę oryginalny smak. Ta wersja pędów bambusa, prócz charakterystycznego zapachu i chrupkiej struktury posiada mocno kwaśny smak. Jeśli chcemy go nieco złagodzić można pędy przepłukać na sicie bądź zblanszować. Danie jest bardzo ostre, jeżeli ktoś nie toleruje dużych ostrości może zmniejszyć ilość czerwonej pasty do 1 łyżki lub zastosować żółtą pastę curry.

Czerwone curry z kurczaka

Czerwone curry z kurczaka

Czerwone curry z kurczaka to przepis z książki “Łatwa kuchnia tajska”. Danie wymaga zastosowania sporej ilości tajskich składników, ale wszystkie, no poza świeżą kolendrą, znajdziecie w moim sklepiku. Jeżeli nie macie w okolicy świeżej kolendry nie rezygnujcie z dania, użyjcie natkę pietruszki. Generalnie danie pierwsza klasa, zdecydowanie polecam!

Zupa ostro-kwaśna z krewetkami

Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen

Do dania tego trzeba użyć pasty tamaryndowej, która jest trudna do kupienia, na szczęscie jest dostęna w naszym sklepie. Ostrożnie trzeba też postępować z pastą curry, jest bardzo ostra, jeżeli macie ograniczoną tolerancję na ostrość to zacznijcie od 1/4 łyżki, spróbujcie i ewentualnie zwiększcie dawkę. Zupę tę dla zwiększenia treściwości oraz zbilansowania ostrego smaku można zaserwować z ryżem jaśminowym podanym w osobnej miseczce.

Wieprzowina w czerwonym curry z ananasem

Ocena ze starego portalu: 4,33 / 12 ocen

Kolejne tajskie curry, tym razem czerwone curry z wieprzowiny. Czerwona pasta jest nieco mniej ostra od zielonej ale bez łagodzącego smak ryżu i tak się nie obędzie. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.