Zielone curry ze szparagami

Mule w zielonym curry (by M. Klimczak)

Zielone curry z krewetkami i bobem (by Magda Klimczak)

Zielone curry z dyni

Placki kukurydziane z zielonym curry

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Oryginalne tajskie placki kukurydziane z zieloną pasta curry. Do ich przygotowania używamy kukurydzy z puszki, połowę jej miksujemy, a połowę używamy w całości. Do placuszków najlepiej jest dodać świeżą bazylię i kolendrę ale jeżeli ich brakuje to można je pominąć. Danie podajemy z sosem chili.

Czytaj dalej

Kurczak tajski / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,89 / 9 ocen
Bardzo smaczne danie, które przygotowałem po wypróbowaniu przepisu z tej strony (Kurczak w zielonym curry), oraz po wizycie w azjatyckiej restauracji. To taka moja wariacja na temat tego przepisu. Serwować z ryżem jaśminowym.

Czytaj dalej

Kurczak z nerkowcami

Ocena ze starego portalu: 4,9 / 10 ocen
Danie to jest lekko pikantne dzięki zielonej tajskiej papryczce chili, jest ona trudno dostępna w Polsce jednak można ją zastąpić zieloną pastą curry. Nerkowce mają bardzo charakterystyczny, słodkawy smak i ich zastąpienie np. orzeszkami ziemnymi znacząco zmieni smak potrawy. Podawać z ryżem jaśminowym.

Czytaj dalej

Kurczak w zielonym curry

Ocena ze starego portalu: 4,85 / 21 ocen
Kurczak w zielonym curry to pierwsze wykonane przeze mnie tajskie danie główne z prawdziwego zdarzenia. Powiem szczerze, że po spróbowaniu byłem w szoku - zabrakło mi skali do oceny :). Zielona pasta curry nadaje temu daniu cały smak, ale też ponadprzeciętną ostrość, dla osób które nie tolerują tak ostrych dań można ostatecznie zmniejszyć ilość pasty do 1 łyżki.

Czytaj dalej