Ryba z cukinią w żółtym curry

Żółta zupa kokosowa z krewetkami

Ryba w żółtym mleczku kokosowym

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Ryba w żółtym mleczku kokosowym to pyszne tajskie danie rybne, lekko ostre, bardzo łatwe do przygotowania. Zazwyczaj w daniach tajskich rybę podaje się w większych kawałkach, mniej więcej 5x10cm ale ja preferuje małe kawałki (mięso jest bardziej nasycone sosem), ale wy możecie pociąć jak wam się podoba. Do tego dania użyłem mojej ulubionej ryby halibuta (no może drugiej ulubionej po nigdzie-niedostępnym torbucie), jest on jednak tak kruchy, że trudno po gotowaniu utrzymać go w całych kawałkach. Jeżeli chcecie mieć w sosie całe, duże kawałki ryby to lepiej użyć jakąś jędrniejszą rybę np. dorsza albo tilapię.

Czytaj dalej

Kurczak w żółtym sosie curry / Przepis internauty

Kaczka w curry z owocami liczi