Przejdź do treści

pasty curry żółtej

Ryba z cukinią w żółtym curry

Ryba z cukinią w żółtym curry

Ryba z cukinią w żółtym curry to dwa rodzaje ryb i cukinia tworzące w tej potrawie dobrze dobrane trio, jedwabista ryba i chrupiąca cukinia w lekko pikantnym sosie z żółtej pasty curry to doskonale współgrająca kompozycja. Marynowanie filetów można przedłużyć pozostawiając je w marynacie na całą noc w lodówce, wtedy nasze curry nabierze jeszcze intensywniejszego smaku i aromatu.

Żółta zupa kokosowa z krewetkami

Żółta zupa kokosowa z krewetkami

Żółta zupa kokosowa z krewetkami to nasza propozycja pysznej tajskiej zupy z krewetkami, warzywami i grzybami Mun. Dzięki dodatkowi ryżu jaśminowego może stanowić samodzielny pożywny posiłek. Jest to luźna interpretacja tajskiej zupy, w której nie należy doszukiwać się klasycznych tajskich zup tom yum czy tom kha. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę pyszna, polecam!

Ryba w żółtym mleczku kokosowym

Ryba w żółtym mleczku kokosowym

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Ryba w żółtym mleczku kokosowym to pyszne tajskie danie rybne, lekko ostre, bardzo łatwe do przygotowania. Zazwyczaj w daniach tajskich rybę podaje się w większych kawałkach, mniej więcej 5x10cm ale ja preferuje małe kawałki (mięso jest bardziej nasycone sosem), ale wy możecie pociąć jak wam się podoba. Do tego dania użyłem mojej ulubionej ryby halibuta (no może drugiej ulubionej po nigdzie-niedostępnym torbucie), jest on jednak tak kruchy, że trudno po gotowaniu utrzymać go w całych kawałkach. Jeżeli chcecie mieć w sosie całe, duże kawałki ryby to lepiej użyć jakąś jędrniejszą rybę np. dorsza albo tilapię.

Kaczka w curry z owocami liczi

Kaczka w curry z owocami liczi

Kaczka w curry z owocami liczi to absolutnie zabójcza potrawa. Do jej przygotowani użyłem żółtej pasty curry, a próbowałem ją także z pastą czerwoną i zieloną i zawsze smakowała świetnie.