Przejdź do treści

pieczarek

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami

Makaron ryżowy stir-fry z krewetkami to błyskawiczne danie z woka stanowiące pełen samodzielny posiłek. Makaron ryżowy, krewetki,warzywa i duża ilość smacznego, mocno pikantnego sosu. Idealne danie na lunch lub lekki obiad.

Sałatka z kurczaka i awokado

Sałatka z kurczaka i awokado (do sushi)

Sałatka z kurczaka i awokado to dodatek serwowany do sushi. Kawałki smażonego kurczaka z warzywami i pieczarkami z orientalnym dressingiem, posypane czarnym sezamem nadającym daniu oryginalny wygląd.

Wołowina w sosie grzybowym

Wołowina w sosie grzybowym

Wołowina w sosie grzybowym to smaczne chińskie danie z delikatnej wołowiny, grzybów i warzyw w słonym, lekko pikantnym gęstym sosie. Wołowinę możemy też zastąpić mięsem jagnięcym lub kurczakiem. Danie podawać z gotowanym ryżem jaśmionwym lub makaronem mie gotowanym lub smażonym.

Zupa WON TON

Zupa WON TON / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,93 / 15 ocen

Zupa WON TON to popularna chińska zupa, której głównym składnikiem są słynne pierogi WON TON. Ciasto na te pierogi można kupić gotowe ale znacznie lepiej zrobić je samemu. Jeżeli zamierzamy ugotować je w wodzie to należy zrobić je tak jak na zwykłe pierogi czyli mąka, woda, jajko i szczypta soli. Do gotowania na parze polecam nie dodawać jajka do ciasta. Bulion można zrobić tak jak na zupę ramen.

Sajgonki po chińsku Chun-chan / Przepis internauty

Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.

Grzyby w ostro-słodkim sosie

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Po artykule o zbieraniu polskich grzybów Mun nie mogło zabraknąć nowego przepisu z ich wykorzystaniem. Do wykonania tego przepisu użyłem trochę uszaków (miałem ich tylko 10g) i dopełniłem potrzebną ilością grzybów Mun. Uważajcie, żeby nie przeholować z grzybami Mun (uszakami), na sucho wyglądają skromnie ale po ugotowaniu robią się kilkanaście razy większe, 25g (ok 10 całych grzybów) to idealna proporcja do 500g pieczarek. Zupełnym przypadkiem do danie trafiła niewielka ilość anyżu gwiazdkowatego (zmieliłem pieprz syczuański w młynku, który był zabrudzony po ostatnim mieleniu anyżu) ale efekt smakowy był bardzo dobry więc postanowiłem umieścić ten dodatek w przepisie, jeżeli jednak nie macie dostępu do tej rzadkiej przyprawy możecie z niej zrezygnować. Danie jadło już kilka osób i wszystkim bardzo smakowało, ja osobiście daję 5-kę. Podawać jako przystawkę do dania głównego lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.