Przejdź do treści

piersi kurczaka

Pierś kurczaka w 5 smakach z ogórkiem

Pierś kurczaka w 5 smakach z ogórkiem

Pierś kurczaka w 5 smakach z ogórkiem to łagodne w smaku danie z kurczaka doprawione chińską przyprawą 5 smaków, które warto podać z innymi pikantnymi daniami chińskimi lub z ostrym dodatkiem takim jak kimchi.

Omuraisu - japoński omlet z ryżem i kurczakiem

Omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem

Omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem jest w Japonii bardzo popularnym daniem, lubianym szczególnie przez dzieci. Można też je wykonać w wersji z makaronem Soba zamiast ryżu, taka odmiana omletu nazywana jest omusoba.

Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach

Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach

Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach to nieco rozszerzona wersja klasycznego chińskiego dania. Wszystkie składniki potrawy smażymy krótko na woku aby zachowały swoją kruchość. Mięso kurczaka smażone jest na głębokim oleju ale możemy je także usmażyć metoda stir-fry na niewielkiej ilości oleju. Słodki smak kontrastuje z kwaśnym a z dodatkiem słonego tworzą harmonijną całość. Bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne danie.

Gołąbki po chińsku

Gołąbki po chińsku

Gołąbki po chińsku gotowane na parze z nadzieniem mięsno-warzywno-grzybowym. Możemy zrezygnować z dodatku mięsa i otrzymamy wtedy wersję wegetariańską.

Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Tajska zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym i kurczakiem to słynna tajska zupa z galangalu na mleku kokosowym z dodatkiem kurczaka. Jest to średnio pikantna, pyszna zupę o wspaniałym aromacie. Tom Kha Gai oznacza po tajsku “zupę (tom) z galangalu (kha) i kurczaka (gai)”, niestety świeży galangal jest bardzo ciężko dostępny, na szczęście bardzo dobrze zastąpi go świeży korzeń imbiru.

UWAGA: Jeżeli nie lubimy zbyt pikantnych smaków należy zrezygnować z pieprzu. Dodatek cukru jest także opcjonalny, przed dodaniem należy spróbować zupę i dosłodzić jeżeli uznamy, że jest zbyt kwaśna.

Kurczak chop suey

Kurczak chop suey

Kurczak chop suey to chińskie danie bardzo popularne w USA (uważa się nawet, że danie to wymyślili amerykańscy Chińczycy). Chop Suey oznacza w dosłownym tłumaczeniu “Różnorodne kawałki”. Przygotowuje się je z różnych mięs, ryb, owoców morza, warzyw i zagęszczonego skrobią sosu. Mięso przygotowuje się zazwyczaj w woku metodą stir-fry, bądź tak jak w naszym przepisie w lekkiej panierce smażone na głębokim tłuszczu (ta wersja jest preferowana w Ameryce). Kurczak chop suey to doskonały przykład harmonii i umiaru. Delikatny kurczak, chrupiąca marchew i seler naciowy, jasno-złoty kolor mięsa i kolorowe warzywa.

UWAGA: jeżeli chcecie zrezygnować ze smażenia na głębokim tłuszczu, należy usunąć z marynaty mąkę oraz białko i usmażyć kurczaka w woku na 2 łyżkach oleju. Reszta przepisu bez zmian.

Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,94 / 17 ocen

Kurczak teriyaki to słynne japońskie danie, smażony kurczak w słono-słodkim sosie. Przedstawiony przepis jest niezwykle prosty ale także niezwykle smaczny. Użycie marmolady pomarańczowej dodaje daniu oryginalnego, ciekawego smaku. Danie proponujemy serwować z ryżem lub makaronem ryżowym oraz ogórkami polanymi słodkim sosem chili.

Chiński street food

Chiński street food / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,84 / 19 ocen

Chiński street food to danie popularne na chińskich ulicach i bazarach. Składa się z makaronu i dodatków, które można samemu zasugerować ulicznemu kucharzowi.