Przejdź do treści

pomidorków koktailowych

Pikantne krewetki w sosie pomidorowym

Pikantne krewetki w sosie pomidorowym

Pikantne krewetki w sosie pomidorowym to indyjskie danie w głębokim sosie na bazie przecieru pomidorowego. Oryginalnie sos nie zawiera śmietany jednak możemy ją dodać uzyskując bardziej pożywny i gęstszy sos. Jak przystało na indyjskie danie pikantne krewetki w sosie pomidorowym są dobrze doprawione i bardzo ostre. Łyżka kruszonego chili daje potężna dawkę ostrości, jeżeli nie lubisz ognia w ustach zmniejsz tą ilość nawet do 1/2 łyżeczki. Jak każde danie indyjskie najlepiej smakuje z gotowanym ryżem basmati.

Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana (by M. Klimczak)

Pasta z pieczonego bakłażana to warzywna potrawa podobna w użyciu do humusu. Pieczony, zmiksowany bakłażan doprawiony płatkami chili, pastą miso i aromatycznym olejem sezamowym tworzy bardzo smaczną warzywną pastę. Można spożywać ją jako zimną przekąskę serwowaną z chlebem, chipsami lub tortillą. Świetnie nadaje się także jako dodatek do innych dań: warzywna przystawka (sidedish), sos dip lub pasta do smarowania. Bez żadnych modyfikacji danie nadaję się do spożycia przez wegetarian i wegan.

Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią

Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią

Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią to mniej tradycyjna wersja tej słynnej japońskiej zupy. Można ją także wykonać w wersji wege używając jednego z wegetariańskich bulionu dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi. Owoce awokado są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników i witamin. Awokado to owoc bogaty w dobroczynne tłuszcze podobne w działaniu do oliwy z oliwek, obniża także poziom złego cholesterolu we krwi. Dodanie awokado do zupy miso nadaje jej subtelny kolor i jedwabistą konsystencję.

Sałatka z makaronu Soba (danie AHG)

Sałatka z makaronu Soba (danie AHG)

Sałatka z makaronu Soba to ekspresowego danie firmy AHG. Znakomita sałatka z gryczanego makaronu soba, krewetek i warzyw z lekko pikantnym, kwaskowym sosem. Bardzo smaczne, dietetyczne, łatwe i szybkie do wykonania danie japońskie. Ja zastosowałem nieco większe proporcje niż podane w przepisie na torebce. Zdecydowanie polecam! Polecam także inne orientalne dania ekspresowe AHG – 12 dań z kuchni indyjskiej (4), japońskiej (3), tajskiej (2), koreańskiej (2) i singapurskiej (1). Znakomita propozycja dla osób rozpoczynających przygodę z kuchnią orientalną oraz wszystkich tych, którzy chcą przygotować oryginalną, smaczną potrawę (np. na obiad po pracy), a nie mają zbyt wiele czasu.

Zupa z marynowanej kapusty chińskiej z żeberkami (chiński kapuśniak)

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 6 ocen

Do przygotowania tej potrawy potrzebna jest marynowana kapusta chińska (ang. mustard greens). Już po pierwszej łyżce zupa kojarzy się z naszym kapuśniakiem. Jeżeli użyjemy bardzo tłustych żeberek, na powierzchni zupy może gromadzić się sporo tłuszczu, jeżeli nie lubisz tak tłustej zupy możesz go zebrać łyżką.