Pasta z pieczonego bakłażana (by M. Klimczak)

Pad thai z kurczakiem lub tofu (by Magda Klimczak)

Brukselki z patelni po tajsku (by M. Klimczak)

Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym (by Magda Klimczak)

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami

Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami to danie, które można spożywać na zimno jako przystawkę lub na ciepło jako danie główne serwowane z ryżem, może też być elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku. Jednym ze składników są suszone krewetki, składnik zupełnie nieznany w Europie, w Chinach natomiast bardzo ceniony jako dodatek do dań smażonych i sałatek, o ciekawym słodkawym smaku i jędrnej konsystencji. Suszone krewetki należy namoczyć przed użyciem przez noc, ewentualnie zatrzeć w moździerzu lub bardzo drobno posiekać na sucho.

Czytaj dalej

Wątróbka smażona z mango

0

Sałatka z kurczaka i awokado (do sushi)

0

Smażona pierś kurczaka z liczi i ryżem (stir-fry)

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką

Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką to dietetyczne i bardzo smaczne danie rybne ze szpinakiem. Rybę pieczemy krótko, tylko do momentu, kiedy straci przezroczystość - łosoś powinien pozostać wilgotny w środku i soczysty. Jest danie typu fusion inspirowane azjatyckimi i europejskimi tradycjami kulinarnymi.

Czytaj dalej