Uramaki sushi z wędzonym łososiem, awokado i marchewką

Uramaki sushi z wędzonym łososiem, awokado i marchewką to odmiana sushi zwijanego, w której ryż znajduje się na zewnątrz. Tym razem nie tylko ryż ale także plasterki łososia przeniosły się ze środka na powierzchnię rolki. Smaczna i bardzo atrakcyjna dla oka odmiana sushi. Łososia wędzonego można także zastąpić łososiem surowym. Do przygotowania uramaki matę do sushi należy owinąć folią spożywczą dzięki czemu ryż nie przyklei się maty.

Czytaj dalej

Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado (sushi warstwowe)

Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake

Temaki sushi – sushi zwijane w ręku

Chrupiące sushi futomaki z krewetkami w tempurze

Maki i nigiri sushi z łososiem

Maki sushi z pieczonym łososiem

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Maki sushi z pieczonym łososiem to odmiana rolek sushi wypełniona aromatycznym łososiem w pięciu smakach, lekko podsmażonym na patelni. Potrawa dla zwolenników sushi z rybą, która została wcześniej poddana obróbce termicznej.

Czytaj dalej

Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi

0
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi to 2 przepisy, które warto wykonać razem. Pierwszy wykorzystuje najlepsze kawałki polędwicy z tuńczyka, do drugiego wykorzystujemy pozostałe ścinki ryby. Nigiri sushi oznacza sushi formowane ręcznie. W tej odmianie ryż formuje się ręką w podłużne, lekko owalne kulki, na które nakłada się różne dodatki. Większość odmian zawiera rybę lub owoce morza ale właściwie każdy składnik, który dobrze komponuje się z ryżem i ma odpowiedni rozmiar może stać się składnikiem tego dania. Dzisiaj prezentujemy nigiri z tuńczykiem (Maguro nigiri). Do przygotowania nigiri sushi używa się najlepszej, jaskrawo zabarwionej polędwicy z tuńczyka SAKU, która sprzedawana jest mrożona w foremnych kostkach, bardzo wygodnych do cięcia w plasterki. Do nigiri sushi niezbyt nadaje się ciemny tuńczyk (stek), który czasami można kupić w marketach, ponieważ na surowo zawiera trudne do pogryzienia błony a dodatkowo jego kolor nie jest zbytnio apetyczny. Ponieważ z krojenia ryby zawsze zostaje trochę nieforemnych kawałków i warto jest je wykorzystać, dlatego proponujemy zużyć je na maki sushi z pastą z tuńczyka i mango (lub innego składnika według własnej inwencji).

Czytaj dalej

Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką. Uramaki to rodzaj rolki, w którym sushi ryż znajduje się na zewnątrz rolki a nie jak w tradycyjnym maki wewnątrz. Maki sushi odwrócone nie jest tradycyjną odmianą sushi, została wymyślona całkiem niedawno w USA. Wypełnienie naszego uramaki także jest nowoczesne, krewetka z dodatkiem słodkiej gruszki. Nowoczesne amerykańskie sushi ale bardzo smaczne, polecam!

Czytaj dalej

Maki sushi z papieru sojowego z wędzonym pstrągiem

0
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Maki sushi z papieru sojowego z wędzonym pstrągiem to propozycja dla osób mających ograniczony dostęp do dobrej surowej ryby lub mających opór przed jedzeniem ryby na surowo. Wędzony pstrąg nie jest tradycyjnym japońskim dodatkiem ale w polskich warunkach jest wręcz idealnym składnikiem: łatwo dostępnym, smacznym i przystępnym cenowo. Użyty przeze mnie papier sojowy jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie tolerują wodorostów nori, jest stosunkowo drogi ale koszt ok. 3 zł na dużą rolkę futomaki nie jest zaporowy (oczywiście sushi to możemy zawinąć także w tradycyjne nori). Cieniutkie płaty papieru sojowego świetnie poddają się zwijaniu i formowaniu w maki sushi a ich przeźroczystość sprawia, że można układać na nich różne wzorki np. ze szczypiorku lub sezamu (robimy to przed nałożeniem ryżu na papier). Zamiast ogórka możemy także użyć marchewki doda ona kawałkom żywego koloru (tak na prawdę ze względów estetycznych powinienem użyć właśnie marchewki ale akurat nie miałem pod ręką).

Czytaj dalej