Przejdź do treści

sosu chili

Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem

Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen

Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem to wakacyjne danie z owocami. Potrawa ta oprócz walorów smakowych jest niezwykle estetyczna wizualnie. Szybkie smażenie w woku sprawia, że kurczak nie chłonie tłuszczu a dodatek grejpfruta i owocu granatu przyśpiesza trawienie i dostarcza wielu witamin.

Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą

Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny

Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą to treściwa chińska zupa wykonana z azjatyckiej pasy sezamowej (zmielonego prażonego sezamu). Gęsta, bardzo pożywna zupa z makaronem o bardzo ciekawym, oryginalnym smaku, nam baaardzo smakowała, polecam! Do jej przygotowania możemy użyć dowolnego azjatyckiego makaronu pszennego, ja użyłem cienkiego makaronu udon.

Sajgonki po chińsku Chun-chan / Przepis internauty

Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.

Kaczka z kasztanami wodnymi

Kaczka z kasztanami wodnymi i pędami bambusa

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Oryginalne i bardzo smaczne danie z kaczki, kasztanów wodnych, pędów bambusa i grzybów mun doprawione przyprawą 5 smaków. Kasztany wodne to ciekawe, jednak mało znane w Polsce warzywo: niewielkie bulwy wodnej rośliny, bardzo chrupkie (nawet po ugotowaniu), przypominające w smaku ziemniaka.

Placki kukurydziane z zielonym curry

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oryginalne tajskie placki kukurydziane z zieloną pasta curry. Do ich przygotowania używamy kukurydzy z puszki, połowę jej miksujemy, a połowę używamy w całości. Do placuszków najlepiej jest dodać świeżą bazylię i kolendrę ale jeżeli ich brakuje to można je pominąć. Danie podajemy z sosem chili.

Makaron na zimno z ostrym sosem sezamowym / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Doskonała zimna przystawka – starter , bardzo popularna w kuchniach chińskich w USA. Z powodzeniem może być jednak podawana jako główne danie. Danie jest bardzo ostre , ale w tym cały jego urok . Ma niepowtarzalny smak, i co ciekawe, pomimo ostrego (ukrytego) charakteru, apetyt rośnie w miarę jedzenia..:) Na długo pozostaje w pamięci, wracam do niego co jakiś czas. Polecam.

Pyszna zupa chińska / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Polecam tą zupę – jest bardzo sycąca i smaczna. Jest to wersja uproszczona, ponieważ nie zawiera świeżych warzyw, ale polecam ją z czystym sumieniem 🙂

Grzyby w ostro-słodkim sosie

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Po artykule o zbieraniu polskich grzybów Mun nie mogło zabraknąć nowego przepisu z ich wykorzystaniem. Do wykonania tego przepisu użyłem trochę uszaków (miałem ich tylko 10g) i dopełniłem potrzebną ilością grzybów Mun. Uważajcie, żeby nie przeholować z grzybami Mun (uszakami), na sucho wyglądają skromnie ale po ugotowaniu robią się kilkanaście razy większe, 25g (ok 10 całych grzybów) to idealna proporcja do 500g pieczarek. Zupełnym przypadkiem do danie trafiła niewielka ilość anyżu gwiazdkowatego (zmieliłem pieprz syczuański w młynku, który był zabrudzony po ostatnim mieleniu anyżu) ale efekt smakowy był bardzo dobry więc postanowiłem umieścić ten dodatek w przepisie, jeżeli jednak nie macie dostępu do tej rzadkiej przyprawy możecie z niej zrezygnować. Danie jadło już kilka osób i wszystkim bardzo smakowało, ja osobiście daję 5-kę. Podawać jako przystawkę do dania głównego lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.