Przejdź do treści

sosu hoisin

Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin

Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin to danie z użyciem zielonego mango, które jest niedojrzałym, młodym owocem o wyraźnym cierpkim smaku (w odróżnieniu od owoców dojrzałych o słodkim smaku i żółtym kolorze). Zielone mango jest cenione jako dodatek do sałatek i dań stir-fry. W tym daniu kwaśny smak zielonego mango komponuje się ze słodkim smakiem sosu hoisin, wszystko uzupełnia chrupki dodatek prażonych orzeszków ziemnych. Danie serwujemy z surówką z marchewki w słodko-kwaśnym sosie i gotowanym ryżem jaśminowym.

Wieprzowina grillowana na słodko Char Siu

Wieprzowina grillowana na słodko Char Siu

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Wieprzowina grillowana na słodko Char Siu to słynne kantońskiego danie, jedno z najbardziej znanych i lubianych dań chińskich, popularne także poza granicami Chin. Do jej przygotowania używa się zazwyczaj tłustych mięs wieprzowych takich jak boczek i karkówka, które po grillowaniu/pieczeniu pozostają soczyste. Można ją także wykonać z chudej polędwiczki, trzeba ją jednak piec/grillować krótko aby nie wysuszyć zbytnio mięsa. Ja użyłem zarówno karkówki (500g) jaki boczku (700g), oba wyszły pyszne ale boczek smakował najlepiej. Boczek char siu bezdyskusyjnie wchodzi na listę moich ulubionych dań. Danie można wykonać w piekarniku lub na grillu, technika przygotowania jest podobna. Sekretnym składnikiem użytym do przygotowania marynaty jest maltoza, dzięki której na mięsie powstaje apetyczna, błyszcząca glazura. W celu nadania atrakcyjnego koloru bardzo często do marynaty dodaje się czerwonego barwnika (Chińczycy bardzo lubią czerwone potrawy:) – ja zrezygnowałem ze sztucznego barwienia. Do przygotowania tej potrawy możemy także użyć gotowego chińskiego sosu Char Siu lub gotowej mieszanki przypraw.

Wieprzowina Mu Shu

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Tradycyjna chińska potrawa, bardzo popularna także w Ameryce (jedno z podstawowych amerykańskich / chiński dań). Jest to połączenie wieprzowiny, jajek i dużej ilości warzyw w sosie. Serwuje się ja z plackami mandaryńskimi i sosem hoisin. Przygotowanie tego dania, a szczególnie placków mandaryńskich, jest dosyć pracochłonne, ale warto trochę popracować żeby zjeść ta oryginalną i bardzo smaczną potrawę.

Grzyby w ostro-słodkim sosie

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Po artykule o zbieraniu polskich grzybów Mun nie mogło zabraknąć nowego przepisu z ich wykorzystaniem. Do wykonania tego przepisu użyłem trochę uszaków (miałem ich tylko 10g) i dopełniłem potrzebną ilością grzybów Mun. Uważajcie, żeby nie przeholować z grzybami Mun (uszakami), na sucho wyglądają skromnie ale po ugotowaniu robią się kilkanaście razy większe, 25g (ok 10 całych grzybów) to idealna proporcja do 500g pieczarek. Zupełnym przypadkiem do danie trafiła niewielka ilość anyżu gwiazdkowatego (zmieliłem pieprz syczuański w młynku, który był zabrudzony po ostatnim mieleniu anyżu) ale efekt smakowy był bardzo dobry więc postanowiłem umieścić ten dodatek w przepisie, jeżeli jednak nie macie dostępu do tej rzadkiej przyprawy możecie z niej zrezygnować. Danie jadło już kilka osób i wszystkim bardzo smakowało, ja osobiście daję 5-kę. Podawać jako przystawkę do dania głównego lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Ogórki smażone z chili

Ogórki smażone z chili

Ogórki smażone z chili to chińskie danie wegetariańskie łatwe i szybkie w wykonaniu. Zaskakujące połączenie zielonych ogórków przesmażonych na woku z dodatkiem chili i miodu daje znakomity efekt smakowy. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.