Przejdź do treści

sosu rybnego

Kurczak imbirowo-miodowy

Kurczak imbirowo-miodowy

Kurczak imbirowo-miodowy to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie smażone stir-fry. Przygotowany w ten sposób kurczak jest niezwykle delikatny i mięciutki, po prostu rozpływa się w ustach, kontrastując z mocnym smakiem imbirowo-miodowego sosu. Danie podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.

Kimchi z nadziewanych ogórków Kimchi Oisobagi

Kimchi z nadziewanych ogórków Kimchi Oisobagi

Kimchi z nadziewanych ogórków Kimchi Oisobagi to kolejna odmiana kimchi, tym razem z krótkich zielonych ogórków. Ten rodzaj kimchi nie wymaga długiego kiszenia. Można serwować je tego samego dnia ale lepsze i bardziej pikantne będzie w dniu następnym. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.

Pikantna sałatka z melona

Pikantna sałatka z melona

Pikantna sałatka z melona to tajska sałatka, która szczególnie dobrze komponuje się z grillowanym drobiem. Zachowuje charakterystyczną dla potraw tajskich równowagę między smakiem słonym, słodkim, kwaśnym i ostrym.

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun to prosty sposób przygotowania lekkostrawnego i jednocześnie pożywnego posiłku. Danie to można przygotować dodając do jajek różne składniki np. świeże małże, suszone lub świeże krewetki krewetki lub wodorsty nori etc. W wersji bardziej ekskluzywnej potrawę możemy przybrać 2 łyżeczkami kawioru lub ikry z łososia.

Pieczona papryka po tajsku

Pieczona papryka po tajsku

Pieczona papryka po tajsku to delikatna tajska przystawka do dań głównych z lekko pikantną nutą smakową. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich.

Pikantna sałatka z ogórka

Pikantna sałatka z ogórka

Pikantna sałatka z ogórka to ciekawa w smaku, lekko pikantna tajska sałatka z ogórka, którą serwujemy jako dodatek do dania głównego. W celu uzyskania stricte wegetariańskiej wersji sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.

Kimchi z marchewki

Kimchi z marchewki

Kimchi z marchewki to mało znana odmiana kimchi. Dla mnie prawdziwa rewelacja, zrobiłem pierwszy raz i dla mnie jest to najsmaczniejsza odmiana kimchi – doskonale chrupiąca, średnio pikantna marchewka z pysznym dodatkiem super zdrowych warzyw, prawdziwa bomba zdrowotna. Dla miłośników ostrych koreańskich kiszonek pozycja obowiązkowa!

Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców

Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców

Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców to sałatka, którą możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Porwane listki sałaty zamknąć w plastikowym pojemniku a sos osobno w słoiczku. Przed samym podaniem połączyć składniki i posypać orzechami. Stosować jako dodatek do dania głównego lub jako lekką przekąskę.

Kimchi z cebulki dymki

Kimchi z cebulki dymki

Kimchi z cebulki dymki to mniej znana ale bardzo ciekawa odmiana kimchi. Do jej przygotowania należy użyć dymek z cieniutką białą cebulką (występują też w sprzedaży dymki z białą pękatą cebulą). Ta wersja kimchi jest umiarkowanie pikantna, kiszenie trwa 7 dni, stosuję się ją jako dodatek do dania głównego.

Ryba z cukinią w żółtym curry

Ryba z cukinią w żółtym curry

Ryba z cukinią w żółtym curry to dwa rodzaje ryb i cukinia tworzące w tej potrawie dobrze dobrane trio, jedwabista ryba i chrupiąca cukinia w lekko pikantnym sosie z żółtej pasty curry to doskonale współgrająca kompozycja. Marynowanie filetów można przedłużyć pozostawiając je w marynacie na całą noc w lodówce, wtedy nasze curry nabierze jeszcze intensywniejszego smaku i aromatu.