Przejdź do treści

Tamaryndowiec miąższ bez pestek COCK 150g

9,50  brutto

Owoc tamaryndowca to przypominający duże strąki fasoli owoc tropikalny o kwaśno-słodkim smaku (szczególnie kwaśne są młode owocniku, starsze nieco słodsze). Miąższ tamaryndowca jest bardzo popularnym składnikiem w kuchni tajskiej…

Pozostało tylko: 2

Owoc tamaryndowca to przypominający duże strąki fasoli owoc tropikalny o kwaśno-słodkim smaku (szczególnie kwaśne są młode owocniku, starsze nieco słodsze). Miąższ tamaryndowca jest bardzo popularnym składnikiem w kuchni tajskiej (np. słynne danie Pad thai), filipińskiej, indyjskiej i innych kuchniach południowo-azjatyckich. Miąższ tamaryndowca jest bardzo włóknisty i przed dodaniem do dania wymaga specjalnej obróbki (zobacz poniżej). Składniki: 100% owoc tamaryndowca bez pestek. Produkcja: Tajlandia.

Zobacz instrukcję przygotowania pulpy tamaryndowej (po angielsku)

Przygotowanie miąższu:
1. Z bloku miąższu odciąć kawałek.
2. Zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 min do zmięknięcia.
3. Wyjąć z wody, zmiażdżyć w palcach następnie przetrzeć przez metalowe sitko przy pomocy drewnianej łopatki lub pałki. W ten sposób otrzymamy miękką pulpę tamaryndową a włókna zostaną na sitku.

UWAGA: uzyskane włókna tamaryndu można żuć jako przekąskę, można je też namoczyć w wodzie – w ten sposób otrzymamy odświeżający napój. Wodę po namaczaniu miąższu możemy użyć do gotowania zamiast wody lub bulionu (doda to naszym daniom ciekawego posmaku tamaryndowego).

Waga 0,17 kg
ORYGINALNE TAJSKIE!

100% NATURALNE SKŁADNIKI!

Może spodoba się również…